SRBIJA SVET

Fridman: Problem je što Srbija i Kosovo žele da okrive “treću stranu“ za rešenje

Fridman:Problem je što Srbija i Kosovo žele da okrive “treću stranu“ za rešenje

Granice Srbije već promenjene tokom rata, nema razloga da sadašnje budu svete. kaže Fridman

SAD se neće protiviti bilo kom rešenju kosovskog problema koje doprinosi miru u regionu

SAD se neće protiviti bilo kom rešenju kosovskog problema koje doprinosi miru u regionu, uključujući i razmenu terotorija, smatra Džordž Fridman, dobri poznavalac prilika na Balkanu.

„Pošto su granice Srbije već promenjene tokom rata, mislim da nema razloga da sadašnje granice budu svete“, rekao je za Danas Fridman, osnivač agencije „Stratfor“, a sada prvi čovek konsultantske kompanije „Geopolitical Futures“.

Američki analitičar podržava dogovor koji bi postigli Beograd i Prištine, bez mešanja treće strane.

Smatra da je idealno da srpska vlada direktno razgovara sa kosovskom vladom i da isključi treću stranu, jer će to, kaže, povećati snagu svakog dogovora.

„Problem je što Srbi i Kosovo žele da okrive “treću stranu“ za rešenje i neminovne ustupke“, kaže Fridman.

On ukazuje da bi nametnuti sporazum umanjio učešće javnosti na obe strane, zato što će smatrati da to nije njihov sporazum.

Kaže da spoljne sile isklučuju određena rešenja koja mogu da funkcionišu, posebno Nemačka, koja predvodi evropsku politiku, ali i navodi da razume protivljenje kancelarke Angele Merkel razmeni teritorije kao rešenju zbog njene zabrinutosti da bi to moglo da vodi fragmentaciji evropskih država, poput Španije i Belgije.

Kako je naveo, situacija na Balkanu trenutno nije za SAD važno pitanje, jer se bavi Korejom, Kinom, Bliskim Istokom, Rusijom, i pitanje Kosova jednostavno nije pokretačka snaga u američkog spoljnoj politici.

„Rekao bih da je glavni cilj američke politike da region bude miran i sve dok je tako, sumnjam da će SAD da se protive bilo čemu što vodi tome ili tome doprinosi, uključujući tu i razmenu teritorija“, kaže Fridman, navodi se u tekstu Večernjih Novosti.

Ilustracija, Printscreen
Pročitajte još:

Fridman: Prekrajanje granica počelo u Jugoslaviji

Šef privatne obaveštajne agencije „Stratfor“ Džordž Fridman ocenio je pre četiri godine da je besmislena tvrdnja da je Rusija odgovorna za prvo prekrajanje granica silom u Evropi posle Drugog svetskog rata, jer je pre toga došlo do promene granica bivše Jugoslavije, a taj proces je kulminirao u slučaju Kosova.

„Tokom Hladnog rata granice u Evropi bile su utvrđene. Bilo je jasno da će njihova promena značiti destabilizaciju. Kada je okončan Hladni rat, počelo je prekrajanje granica Jugoslavije, a kasnije su granice menjane na Kavkazu“, rekao je fridman u razgovoru za ruski dnevnik „Komersant“.

Fridman je naveo da je Ukrajina odgovor SAD na držanje Rusije prema Siriji „jer su Rusi pokazali Amerikancima da mogu da utiču na procese na Bliskom istoku“.

„Ukrajinska kriza povezana je sa procesima u Evropi i krizi same Evrope. Do nedavno niko nije verovao da će škotsko pitanje u Velikoj Britaniji biti aktuelno. Ukrajinska situacija uklapa se u centrifugalne tendencije u Evropi“, rekao je fridman.

On je tada naveo da je interes SAD da u Kijevu bude prozapadna vlada preko koje bi ojačale uticaj na postsovjetskom prostoru i zaustavila ekspanziju Rusije.

Fridman je istakao da je za SAD najopasniji potencijalni savez između Rusije i Nemačke, jer ukoliko bi došlo do njega to bi značilo udruživanje nemačkog kapitala i tehnologije sa ruskim prirodnim i ljudskim resursima, govorio je decembra 2014. Fridman, što su objavile Večernje Novosti.

Izvor:Jutarnje Novosti                               Foto:Printscreen

Ostavite komentar