SRBIJA VESTI

Izbor tužilaca se zasniva na ličnim vezama i nepotizmu – ocenilo 80% srpskih tužilaca. Ponovo pred Ustavnim sudom

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) podneo je danas Ustavnom sudu inicijativu za ocenu zakonitosti novog pravilnika Državnog veća tužilaca (DVT) o ispitu za kandidate za prvu tužilačku funkciju.

Foto: Screenshot/ Youtube

Umesto da se kandidati iznova testiraju, nezakoniti pravilnik priznaje kandidatima ocenu sa ispita po nevažećem pravilniku DVT iz 2016, čime je obesmišljen ceo proces. Država bezrazložno kasni sa reformom u načinu izbora sudija i tužilaca, bez čega Srbija neće zatvoriti najvažnije Poglavlje 23 u pregovorima sa EU, jer se izbori na funkcije obavljaju ispod svake granice prihvatljivih objektivnih kriterijuma, a 80% srpskih tužilaca je ocenilo da se zasnivaju na ličnim vezama i nepotizmu.

Državno veće tužilaca je samostalni organ u kome participiraju pored predstavnika izvšne i zakonodavne vlasti i tužioci, članovi Udruženja tužilaca Srbije, koji presudno utiču na odluke ovog organa.

Podsećamo da je Ustavni sud jula 2017. pokrenuo postupak protiv ranijeg pravilnika DVT i privremenom merom blokirao izbor 18 kandidata za tužioce u srpskom parlamentu. DVT je onda preko noći u septembru, bez ikakve javne rasprave, doneo novi pravilnik, kako bi zaobišao odluku Ustavnog suda. Trenutno se užurbano sprovodi novi konkurs za 53 zamenika tužilaca kako bi se ponovo proizvoljno izabrali tužioci, a da Ustavni sud ne bi stigao da reaguje.

Alumni klub Pravosudne akademije

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar