Izbori na Kosovu: Šta su srpski interesi i ko su „plaćenici“

Na vanrednim parlamentarnim izborma na Kosovu, zakazanim za 11. jun, kosovski Srbi izaći će s više lista, tačnije čak šest. Zvanični Beograd podržava samo Srpsku listu, dok za ostale izabrani predsednik Aleksandar Vučić tvrdi da su pod kontrolom kosovskih lidera i stranih ambasada.

Foto: Screenshot/ N1

Autor teksta: Jelena Zorić

Kandidati koji nisu uz Srpsku listu odbacuju optužbe i kažu da će podrška jednoj listi doprineti nejedinstvu i naškoditi odnosima između Vlade i ostalih srpskih partija na Kosovu.

Ni manje mesta, ni više lista. Srbi će za 10 od 120 poslaničkih mandata u Kosovskom parlamentu, ići u čak šest kolona. Za Beograd je prihvatljiva samo jedna, dok ostalih pet i bukvalno smatra petom kolonom.

„Kupuju nam ljude, da bi mogli da formiraju kosovsku vojsku. Jednu grupu kontroliše Haradinaj, jednu kontroliše Tači, jednu kontroliše jedna ambasada, samo je važno uzeti Srpskoj listi što više poslanika, kako bi oni na svaki mogući način mogli da donesu odluku o demarkaciji sa Crnom Gorom i stvaranju kosovske vojske, to je suština“, navodi Vučić.

Za vladajuću većinu na Kosovu radi upravo Srpska lista, tvrde njeni bivši članovi, koji su sada u Partiji Kosovskih Srba.

„Jedini koji može da se ubedi da glasa za Vojsku Kosova su Srbi koji su pod ingerencijom Beograda i koji mogu iz Beograda da dobiju pritisak za tako nešto, pošto smo kao Srpska lista po nalogu iz Beograda, po nalogu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, lično tvrdim odgovorno, Marka Đurića, dali kvorum da Hašim Tači postane predsednik Kosova, i troje poslanika koji se danas nalaze na Srpskoj Listi kandidata su poslanici koji su glasali da Hašim Tači postane predsednik Kosova“, kaže Aleksandar Jablanović.

Samostalni poslanik u Skupštini Srbije iz Zubinog potoka Slaviša Ristić kaže da na kosovskim izborima ne bi trebalo ni učestvovati, jer se na taj način grade institucije, kako kaže takozvanog nezavisnog Kosova:

Moram to da kažem, jer je to nažalost, velika istina, da je najverniji Tačijev Srbin ovde u Beogradu Aleksandar Vučić, jer je on potpisao Briselski sporazum i prepustio srpske institucije Prištini, jer je on prepustio Sever Kosova Prištini, s druge strane on namerava da pravi zajedno s Tačijem put Priština-Niš“.

Sertifikacija predatih lista na Kosovu trajaće do 23. maja. Stranke koje se predomisle, 24. i 25. maja, mogu da odustanu od učešća na izborima.

Izvor: N1

 

Ostavite odgovor