DRUŠTVO SRBIJA

Izvršitelji jure i pokojnike da bi im plenili imovinu!?

Beograđanin Bojan P. našao je nedavno u poštanskom sandučetu dopis kojim ga javni izvršitelj obaveštava da se u roku od osam dana javi zbog izvršenja, inače će se, s kačenjem rešenja na oglasnu tablu suda, smatrati da mu je rešenje o izvršenju uručeno. Bio je zbunjen.

Ilustracija, Foto: Pixabay

Adresa na dopisu je bila njegova, ali ne i ime. Dopis je bio naslovljen na komšinicu koja je preminula pre nekoliko godina, prenose Novosti.

Pozvao je naznačenu izvršiteljsku kancelariju i naleteo na, ne baš ljubaznu, izvršiteljku. Pokušao je da joj objasni da je dopis upućen na pogrešnu adresu i zatim našao ćerku preminule i obavestio i nju. Ćerka je bila u šoku. Izvršenje je bilo na osnovu navodnog prastarog majčinog duga za komunalije, za koji kćerka nije znala, niti je bilo kad stigla opomena.

„Kada je pozvala izvršiteljku i rekla joj da je dopis stigao na pogrešnu adresu, ova je odbrusila: „Već nas je jedan gospodin obavestio. Policiji je dato da uđe u trag izvršnom dužniku.“ Kćerka je uzvratila: ‘Ne mora policija da se trudi. Daću vam ja broj parcele na groblju'“, prepričava Bojan.

On ne zna kako se saga s komšinicom i izvršiteljem završila, ali kaže da je cela priča za njega bila stresna i boji se da je i sam mogao da postane meta plenidbe.

I on, i većina građana koji su učestvovali u anketi Novosti, misle da su građani nedovoljno zaštićeni od izvršitelja i da može da im se desi da, bez prethodnog obaveštenja, a zbog minornog ili čak tuđeg duga, završe na ulici. Istovremeno, niko ih ne pita da li redovno primaju platu.

Ostavite komentar