SRBIJA

Korak bliže istrazi o posledicama NATO bombardovanja

Predlog Inicijative za istinu o posledicama NATO bombardvanja Srbije dobio je podršku predsednika Srbije, pišu „Novosti“.

Foto: Printscreen/ Buka
Kako navodi taj list, prema planu te Inicijative trebalo bi da se oformi nacionalna laboratorija koja bi ispitivala posledice koje je NATO bombardovanje Srbije 1999. imalo po ljude i životnu sredinu.
Predlozi i preporuke Inicijativnog odbora upućeni predsedniku Aleksandru Vučiću prosleđeni su ministarstvima zdravlja i životne sredine, a u preporukama se ističe neophodnost formiranja koordinacionog tela i nacionalne laboratorije, navode „Novosti“.  Iza te incjative stoji više od 100 stručnjaka različitih profila – hemičara, biologa, fizikohemičara, fizikobiologa, radiologa, lekara, kao i pripadnika Vojske koji su bili aktivni posle bombardovanja u prikupljanju materijala i čišćenju terena od osiromašenog uranijuma.
Stručnjaci od države traže da im obezbedi novac za rad, što je preduslov da sami, bez uloge drugih zemalja, ispitamo kako su posledice upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom uticale na zdravlje ljudi ali i na kompletno zagađivanje zemlje, vazduha, vode, pogotovo jer su bombardovana velika hemijska, energetska i naftna postrojenja.
Iako sručnjaci za sada nemaju čvrstih dokaza za tvrdnje da su bombardovanja postrojenja uzrokovala porast broja kancerogenih oboljenja, steriliteta, povećan broj autoimunih bolesti, smatraju da sve to ipak ima veze sa bombardovanjem 1999.
Autor: Novosti
Izvor: 021

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar