PODSEĆANJA SRBIJA

„Kurir“, juli 2017.: Ovo je bila mala Evropa koju su neonacisti razbili

„Kurir“, juli 2017.: Ovo je bila mala Evropa koju su neonacisti razbili

Da podsetimo kako je pisao list Kurir jula meseca, ne tako davne, prošle 2017. godine:

U Srbiji se juče navršilo pola decenije vladavine naprednjaka s Aleksandrom Vučićem na čelu. Kurir je o tome objavio tekst pod naslovom „POLA DECENIJE PRODAJE NAPREDNJAČKE MAGLE: SNS se čak stidi da proslavi jubilej! Jedino dostignuće – 5 izbora!“

Prenosimo vam izjave Kurirovih sagovornika vezane za dostignuća vladavine Aleksandra Vučića:

– Konstantno smo u kampanji kako bi se građani držali pod tenzijom, a birači SNS u kontinuiranoj borbenoj gotovosti. Istovremeno se ne dopušta opoziciji da se konsoliduje, ni organizaciono ni finansijski – kaže saradnik na FPN i Grupe za analizu i kreiranje javnih politika Boban Stojanović.

Podseća da ni do 2012. nisu tekli med i mleko, ali da je do danas društvena i politička situacija dramatično pogoršana:

Ovih pet godina obeležili su Vučićeve autoritarne metode vladavine, cenzura medija i satanizovanje protivnika. Odluke se ne donose u institucijama – recimo, o gradonačelniku Beograda ne odlučuju odbornici, već Vučić. Ministri za svaku odluku traže njegovu saglasnost, to i ne kriju, javno kažu da će on rešiti nešto iako je to u nadležnosti njihovog resora.

Stojanović tvrdi da obećanja SNS data 2012. – borba protiv korupcije i poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja građana – nisu ostvarena:

– Naprotiv, korupcija je izraženija, a građani siromašniji, mada se vlast hvali da su ekonomski pokazatelji bolji.

„Kurir“, juli 2017.: Ovo je bila mala Evropa koju su neonacisti razbili
Foto: Screenshot/ Youtube

Profesor prava Vesna Rakić Vodinelić kaže da stanje u Srbiji nikada nije bilo sjajno, ali da je u proteklih pet godina sve otišlo u paramparčad:

Pravosudne institucije su urušene do neprepoznatljivosti, naročito je u javnom tužilaštvu došlo do bitnog pogoršanja i vidljive zavisnosti od političke volje. Više se i ne krije da politički vrh, čitaj Vučić, ometa rad i sve stavlja pod kontrolu. Najbolje sudije su otišle, možda još dvojica tužilaca imaju smelosti da se suprotstave. Istovremeno, nezavisne institucije, poput zaštitnika građana, demontirane su. REM kao da ne postoji, jedino se još poverenik za informacije od javnog značaja drži, ali to je isključivo zbog personalnog integriteta Rodoljuba Šabića. Ustavni poredak i vladavina prava su urušeni.

Umetnici ne vide pomak u kulturi, naprotiv, tvrde da su poniženi.

– Srbi su dozvolili da ih vodi Aleksandar Vučić, koji nema nijednog dana radnog staža van politike. U kulturi i drugim sferama tokom pet godina njegove vladavine samo je nastavljeno stranačko zapošljavanje. Najviše me boli što smo doživeli veliko poniženje i imamo ministra kulture koji je prodavao nekretnine i nije ušao u Narodno pozorište za godinu dana, otkako je postao ministar – kaže glumac Ljubivoje Tadić.

I slikar Miloš Šobajić ne vidi pomak na polju kulture u proteklih pet godina:

– Muzeji su i dalje zatvoreni. Kultura je ostavljena da se podigne kad privreda ojača. Nažalost, to se ne dešava, a mi stojimo zaključani. Ispada da je za vreme Tita ovo bila mala Evropa koju su neonacisti razbili. Jugoslavija će nam ostati nešto nedostižno na svim poljima, od privrede do kulture.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ne poriče da ima pomaka u sferi javnih finansija, ali upozorava da se razvoj ne podstiče otvaranjem tržnih centara već pokretanjem domaće proizvodnje.

– Nema ozbiljnog oporavka Srbije bez razvoja srpske industrije, koja sada gotovo da ne postoji, i poljoprivrede. Strani investitori su dobrodošli, ali oni nas koštaju. Vlast potencira da Srbija ima najvišu stopu rasta u regionu, a to nije nešto čime bi se trebalo hvaliti jer to nije tačno.

Foto Darko Dozet/ Printscreen/ Novosti

Izvor. Kurir

Ostavite komentar