SRBIJA

Kusturica prekršio četiri člana Zakona o Agenciji

Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da je reditelj i predsednik skupštine Parka prirode Mokra Gora, Emir Kusturica prekršio četiri člana Zakona o Agenciji, od kojih se dva odnose na sukob interesa, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
Foto: Facebook

Prema tim podacima, Kustrica je prekršio i zakon o zabrani vršenja više javnih funkcija bez saglasnosti Agencije i o obavezi prenošenja upravljačkih prava u privatnoj firmi, prilikom stupanja na funkciju.

U tekstu CINS navodi da je, prema ugovorima koje je Kusturica potpisivao kao direktor državnog Parka prirode Mokra gora, njegova privatna firma trebalo da postane vlasnik dela novih objekata, dok bi sve troškove materijala snosio Park prirode.

Zbog toga je, podseća CINS, Kusturici u martu izrečena mera  javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o Agenciji, koja je postala konačna 6. septembra.

Agencija je, ukazuje CINS, takvu odluku donela zbog toga što je Kusturica, kao nekadašnji direktor Parka prirode, potpisivao ugovore sa svojom privatnom firmom Lotika.

Park prirode Mokra gora je državno preduzeće koje upravlja Parkom prirode Šargan-Mokra gora, a Kusturica je direktor bio od njegovog osnivanja 2006. do 2013. godine.

Ostavku je podneo nakon što su službenici Državne revizorske institucije ukazali na nepravilnosti u radu Parka, poput problematičnih javnih nabavki i nepopisivanja imovine i obaveza, a potom je postao predsednik Skupštine Parka prirode, piše u tekstu CINS.

Prema objašnjenju CINS, deo nepravilnosti koje je Agencija utvrdila odnosi se na period dok je Kusturica bio direktor Parka prirode, a deo kada je postao predsednik Skupštine.

Kusturica je prekršio Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije, tvrdi u tekstu CINS, i tako što je nešto više od dve godine, od 13. juna 2014. godine do 9. novembra 2016, istovremeno bio predsednik Skupštine Parka prirode Mokra gora i član Upravnog odbora Filmskog centra Srbije.

Izvor: CINS, Fonet, N1

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar