SRBIJA

Među obolelima od malih boginja u srpskim sredinama na KiM i sedamnaestomesečna beba

Među obolelima od morbila i sedamnaestomesečna N.P. iz Klokota, kao i dvoje dece iz okoline Kosova Polja i Plemetine
Ilustracija, Foto: Pixabay

GRAČANICA – Od 24 obolelih od malih boginja, koliko ih je od početka oktobra registrovano u srpskim sredinama na Kosmetu, na infektivnom odeljenju Klinčko bolničkog centru u Kosovskoj Mitrovici trenutno je hospitalizovano dvanaestoro pacijenata. Među obolelima od morbila prema saznanjima “Novosti” je isedamnaestomesečna beba N.P. iz Klokota kao i dvoje dece iz okoline Kosova Polja i Plemetine.

-Trenutno na infektivnom odeljenju imamo dvanaestoro pacijenata od kojih je većina, odnosno njih više od osamdeset odsto, iz južne mahale Kosovska Mitrovica odakle su bili i prethodni pacijenti od morbila – ističe primarijus Milovan Krivokapić, direktor Zavoda za Javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici i objašnjava da ekipe ovog zavoda svakodnevno obilaze srpske sredine u Pokrajini odnosno da su do sada obišli centralni deo Kosova, pomoravski kraj, Pećki okrug i druge sredine.

Podsećajući da je početkom nedelje naložena vanredna vakcinacija dece do 14 godina, direktor Krivokapić pojašnjava da Zavod za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice, koji pokriva sve srpske sredine na Kosmetu, svakodnevno šalje rezulate pacijenata na analize Institutu Batut kao i Ministarstvu zdravlja.

I dok u srpskim sredinama ističu da imaju dovoljno vakcina protiv malih boginja, na Infektivnoj klinici u Prištini do sada je registrovano oko 200 slučajeva obolelih od malih boginja.

Izvor: Novosti/ D. Z.

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar