SRBIJA

Ministar Lončar optužio farmaceutske kuće za kampanju protiv vakcina

Ko je kriv što je Srbiju zahvatila epidemija malih boginja? Pojedine farmaceutske kuće koje se kriju iza antivakcinalnog lobija, odgovaraju iz Ministarstva zdravlja. A šta taj resor radi kako bi se poštovao zakon koji propisuje obaveznu MMR vakcinu? Tvrde da čine sve.
Foto: Screenshot/ N1
 Dvadeset i prvi vek, a u Srbiji epidemija malih boginja – čude se mahom ovih dana građani. Neodgovorni ste, jer se ne vakcinišete – poručuje im ministar zdravlja Zlatibor Lončar, i tvrdi da zna ko je kriv za glasine koje su dovele do toga da pacijenti zaobilaze MMR.   “Pa reći ću vam otvoreno.

Jedino ko ima koristi od toga to su pojedine farmaceutske kuće kojima odgovara da ono što više ne treba da bude, da ne postoji, da se od toga ljudi razboljevaju, da idu u bolnicu, onda se troši mnogo više lekova, a posebno kada dođe do komplikacija troše se najskuplji lekovi”, naveo je Lončar.

“Ne, naprotiv, mi smatramo da je vakcinacija nešto najbolje što postoji u savremenoj medicini”, odgovara Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova.

Dodaje da i donacijama podržavaju vakcinaciju. “Dakle, da budem savršeno jasan. Ni udruženje INOVIA koje okuplja 17 najvećih svetskih inovativnih farmaceutskih kompanija, niti bilo koja od naših pojedinačnih kompanija članica se ne smatraju onima na koje se takva vrsta izjava ministra zdravlja odnosi”, ističe Trkulja.

I dok Lončar za male boginje optužuje farmaceute koji se navodno kriju iza antivakcinalnog lobija, štur je u rečima kojima opisuje šta za zdravlje nacije radi Ministarstvo. U saopštenju iz Ministarstva kratko navode: “Činimo sve”.

U Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“, čiji je Vlada osnivač, pitali smo šta je to sve?

“Ništa novo sada nismo uradili osim što uvek ovakve vrste događaja, epidemije, nekako malo više uplaše javnost, pa onda i svest malo više proradi”, objašnjava dr Daria Kisić Tepavčević sa Instituta “Batut”.

U prevodu, vesti o epidemiji su uplašile pojedine roditelje koji su odlučili da poštuju zakon. Pa je tako ovih dana u prestonici broj vakcinisanisane dece prešao 50 odsto, dok je u prvoj polovini godine postotak bio manji od 30. Ipak, upozoravaju u „Batutu“ – to još nije adekvatan bedem od epidemije.

Izvor: N1/ Adam Santovac

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar