SRBIJA

Ministarka pravde Nela Kuburović: Tužbe protiv izvršitelja rešavaju se po hitnom postupku

Sva potraživanja koja izvršitelji naplaćuju moraju da budu potvrđena pravosnažnom sudskom presudom, a svaka tužba podneta na rad izvršitelja razmatra se po hitnom postupku, kaže ministarka pravde Nela Kuburović.
Foto: Screenshot/ Youtube
Poslednjim izmenama zakona određeno je da je taj postupak hitan i da ima prioritet u odnosu na ostale parnične postupke. O žalbi dužnika odlučuje sud i on može da poništi sve odluke izvršitelja ili da ih preinači, što se i dešavalo, i to ne u malom broju slučajeva„, rekla je ona za „Srpski telegraf“.
Kako je precizirala, u 2015. godini izrečene su 23 kazne, sledeće godine 10, a ove je primljeno 20 zahteva za utvrđivanje disciplinske odgovornosti.
Opomene, novčano kažnjavanje, privremena zabrana rada i potpuno razrešenje izvršitelja su kazne koje im se izriču, a bilo je i situacija u kojima smo protiv njih podnosnili i krivične prijave„, objašnjava ona.
Ministarka navodi i da se često dešava da dužnik pokuša da sakrije stvari od izvršitelja, a retko dolazi i do popisivanja imovine trećih lica.
Stanodavcima predlažemo da prilikom potpisivanja ugovora o zakupu popišu sve stvari u stanu, a građanima da posle svake kupoprodaje izvrše promene u katastru„, rekla je Kuburović.
Prema njenim rečima, treće lice može da istakne da popisana stvar nije dužnikova i da uloži prigovor izvršitelju, ako ga on odbije, upućuje prigovor sudu, dok je treća opcija tužba.
Važno je napomenuti da izvršitelji naplaćuju samo potraživanja koja su potvrđena pravosnažnom sudskom presudom, a imaju veliku ulogu i kod naplate alimentacije, kao i prilikom ostvarivanja prava na neisplaćene zarade„, ističe Kuburović, zaključivši da se brojevi rešenih predmeta mere stotinama hiljada.
Autor: Tanjug
Izvor: 021

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

One Reply to “Ministarka pravde Nela Kuburović: Tužbe protiv izvršitelja rešavaju se po hitnom postupku

  1. Na osnovu postupanja Javnog izvršitelja Svetlana Manić i advokata Vojin Ž. Popović i na osnovu više činjenica i dokaza imam osnovanu sumnju da :
    – da su Svetlana Manić i Vojin Ž. Popović u Izvršnim postupcima br. 285/16 i br. 232/17 protiv dvoje penzionera od preko 72 godine izvršili sa namerom naduvane troškove Izvršenja i u jednom slučaju u visini od 82,9 %, a u drugom za preko 91 %, od navodnog duga, da bi načinjenu razliku (najveći deo) očigledno uzeli sebi, što bi se u narodu reklo „opšta grabež i pljačka“.
    – da je advokat Vojin Ž. Popović nezakonito podneo dva Predloga za Izvršenje iako je vodjen jedan Parnični postupak po Tužbi ova 2 penzionera, te iako su lažiranom Presudom Prvog osnovnog suda br. 43867/13 odredjeni samo jedni advokatski troškovi, što je Vojin Ž. Popović učinio sa namerom da se dva puta naplate troškovi i za tog advokata i Izvršitelja Svetlane Manić, koja je bila obavezna da to spreči, – oboje su 2 puta naplatili troškove, očigledno je da su oboje to uradili u tajnom dogovoru da bi se što više okoristili na nezakonit način.
    – da su Svetlana Manić i Vojin Ž. Popović izvršili Zloupotrebe položaja kršeći Krivični zakon čl. 359, kao i Zakon o Izvršenju i obezbedjenju (odnosno Javnoizvršilačku tarifu), čime su oštetili ovo dvoje penzionera, koji i inače imaju osrednje, odnosno male penzije.
    – pozivam sve gradjane koji imaju sumnje da su ih Javni Izvršitelj Svetlana Manić i advokat Vojin Ž. Popović oštetili, da se jave na email adresu bgdsudovi@gmail.com

Ostavite komentar