SRBIJA

Mišković: Osudili ste me bez dokaza

Foto: Screenshot/ Youtube

Želim da verujem da ćete ovog puta suditi na osnovu dokaza, a ne po pretpostavki tužilaštva i želje pojedinaca iz sudske i izvršne vlasti – izjavio je Miroslav Mišković, vlasnik Delta Holdinga iznoseći uvodnu reč na ponovljenom postupku koji se protiv njega vodi u Specijalnom sudu u Beogradu.

Piše: U. Miletić

On, njegov sin, Marko Mišković i ostali optuženi ostali su pri svojim iskazima, tvrdeći da nisu krivi za utaju poreza.

Miroslav Mišković je zatražio da se u ovom procesu primenjuje pretpostavka nevinosti što predstavlja pravo svakog čoveka u sudskom postupku. I dodao da su ga osudili bez dokaza.

– Tražim da u ovom procesu primenjujete prepostavku nevinosti, jer je to pravo svakog čoveka u sudskom postupku, a ne pretpostavku krivice kao do sad. Pre nekog vremena izrečena mi je kazna od 5 godina zatvora, jer sam savetovao sina da utaji porez. Međutim, nijedan dokaz o tome nije iznet pred ovim sudom. A vi ste me, osudili bez dokaza – kaže Mišković.

Vlasnik kompanije Delta je naveo da ga je sud osudio na osnovu tumačenja odredba Zakona o porezu na dobit i Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji od strane poslanika Narodne skupštine, zato što ni samo sudsko veće nije bilo sigurno da li u ovom slučaju postoji poreska obaveza.

Mišković je istakao da ovaj petogodišnji proces ima čudan tok, sa ciljem da se ošteti njegova imovina.

– Meni je određeno jemstvo od 12 miliona evra i to je najveće jemstvo koje je ikada određeno nekome u srpskom pravosuđu – kazao je Mišković, naglašavajući da mu je su oduzeo pasoš pod apsurdnim tvrdnjama.

On je naglasio da se u sudnici razboleo, a da mu sud nije dozvolio da otputuje na operaciju u inostranstvo. I za njega najvažnije, istakao je da u procesu drže i njegovog sina i ako kako kaže “ Marko se ne razume u porez”. On dodaje da nije savetovao Marka da utaji porez i da se oni ne bave porezima već angažuju konsultante.

– Hapšenjem i procesuiranjem sina držati u šaci i oca. Pet godina upozoravam sud da se nikada nisam bavio porezima kao ni Marko, da za to plaćamo najbolje konsultantske kuće iz oblasti poreskog savetovanja. Niko sa mnom nije razgovarao o porezima, a vi tvrdite da sam odlučio da utajim 2,8 miliona evra poreza, i to baš u firmi svog sina? Zašto 2,8 miliona nisam utajio negde od ovih 90 miliona koliko plaćamo svake godine, odnosno od preko dve milijarde evra koliko smo platili u poslednjih desetak godina – zapitao je Mišković.

Izvor: Danas

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar