POLITIKA SRBIJA

MUP traži postupak protiv „organizatora“ „Protesta protiv diktature“

Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo je zahtev Prekršajnom sudu u Beogradu za pokretanje postupka protiv Pavla Terzića i Gavrila Vučetića jer su „organizovali“ neprijavljen skup 21. aprila ove godine pod nazivom „Protest protiv diktature“.
Foto: N1

Danas prenosi da je policija dvojicu učesnika aprilskih protesta prijavila kao organizatore, iako zakon dozvoljava spontana mirna okupljanja koja su reakcija na neki događaj, bez prethodne prijave.

Policija je utvrdila da su oni organizatori skupa na osnovu toga što su, kako stoji u izveštaju, „vodili“ skandidaranje ispred redakcije Informera, „izdvojili su se na čelu kolone kao organizatori“, a kasnije ispred Skupštine pozvali okupljene da prihvate poziv lidera Nove stranke Zorana Živkovića da posmatraju sednicu parlamenta sa balkona.

Saslušanje Pavle Terzić i Gavrilo Vučetić kod sudije za prekršaje zakazano je za 17. oktobar, navodi Danas, kji precizira da je reč o studentima FDU.

Njih su, kako su ispričali za N1, jednom legitimisali. Prepoznali su ih kao vođe protesta zato što su imali megafon, dodaju.

Na teret im se stavlja i trasiranje protesta, kao i uzvikivanje pogrdnih reči.

Studenti negiraju optužbe i dodaju da nikakav protest nisu organizovali, a da su na čelo kolone došli spontano.

„Mislim da je slučaj takav da oni nisu imali kome ovo da „napukuju“ pa su izabrali nas dvojicu, jer smo bili aktivni na tim protestima. Niko od opozicije se nije javio da kaže – „aha, to je moj protest“, da bi mogli na njih da se okome, nego su našli neprijatelje u nama, koji smo dva obična momka, nismo huligani“, naveo je za N1 Gavrilo Vučetić.

Mi smo samo tu dolazili da iskažemo jednu vrstu našeg nezadovoljstva, beningnom šetnjom, rekao je Terzić, koji dodaje da taj protest nije bio politički podržan.

Izvor: Danas/ N1

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

 

Ostavite komentar