DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD:Vučić, Irinej, Jeremić…

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kajl Skot priredio je sinoć u svojoj rezidenciji prijem povodom 4. jula, Dana nezavisnosti, kojem je prisustvovao državni vrh Srbije i mnogobrojne zvanice.

Screenshot

Svečanom prijemu prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković.

Ambasador je u govoru istakao da SAD proslavljaju 242. godišnjicu nezavisnosti.

Screenshot

– Pored toga, obeležavamo 100. godišnjicu od kada je predsednik Vudro Vilson podigao srpsku zastavu na Beloj kući u znak poštovanja i podrške našim srpskim saveznicima. Mi danas proslavljamo ovaj praznik onako kako to Amerikanci rade decenijama, sa porodicom, prijatleljima i komšijama. Veselimo se sa vama, našim srpskim komšijama, poručio je Skot.

Screenshot

Pozivajući se na osnivače SAD, on je dodao: „Trudimo se da dosegnemo veše visine, da predvodimo, a ne samo da slepo sledimo, da stvaramo bolju budućnost i za našu zemlju i za ovaj region“. Prema njegovim rečima, vođe američke revolucije bili su vizionari, idealisti, hrabri ljudi sa ubeđenjiama za budućnost američke nacije.

Screenshot

– Nisu se svi slagali s njima, neki su se plašili posledica kidanja lanaca istorije, ali gledajući prema budućnosti oni su stvorili novu naciju i usmerili SAD na put koji je transformisao našu istoriju, ukazao je Skot.

U zvaničnom programu, uz pozdrav američkoj zastavi, solisti Nataša Tasić Knežević i Stiv Rajder izveli su himne Srbije i SAD. Skot je sa suprugom dočekivao zvanice, među kojima poglavara Srpske pravoslavne crkve Irineja, potpredsednike Vlade Srbije Ivicu Dačića i Zoranu Mihajlović, većinu ministara Vlade Srbije, gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića i gradske funkcionere.

Screenshot

Prisustvovali su i lideri opozicionih partije Vuk Jeremić, Dragan Šutanovac i Čedomir Jovanović, šef Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, kao i Vuk i Danica Drašković.

Među predstavncima diplomatskog kora bili su šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ambasadori Kine Li Mančang, Nemačke Aksel Ditman i Velike Britanije Denis Kif, kao i predstavnici verskih zajednica i mnoge zvanice iz javnog života, kulture i privrede.

 

Kantri lajn dens za rekord

U dvorištu rezidencije postavljena je Lego reprodukcije postera „Sačuvajte Srbiju“ Malvine Hofman, koji je ohrabrivao Amerikance da se solidarišu sa srpskim narodom. Tema prijema bila je seoski vašar, a u nastavku programa zvanice su igrale američki kantri lajn dens, u nastojanju da obore rekord za najveći ikad odigran u Srbiji.

Izvor: Agencije

Ostavite komentar