SRBIJA

Na proveri 2.000 doktorata s privatnih fakulteta – Megatrend, Singidunum, Union…

Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) dovela je u pitanje diplome oko 2.000 profesora, docenata i asistenata na privatnim fakultetima u Srbiji.
Ilustracija, Foto: Screenshot/ Al Jazeera

To pišu „Večernje novosti“ u izdanju od ponedeljka u tekstu „Pod lupom 2.000 doktorata“.

List piše da su u pitanju predavači sa Univerziteta „Singidunum“, „Megatrend“, „Union Nikola Tesla“, visokih strukovnih škola i drugih privatnih fakulteta. ;

Novosti“ dodaju da su kontrolom diploma profesora, docenata i asistenata dovedene u pitanju i diplome studenata koje su oni ocenjivali, kao i kvalitet studijskih programa na kojima predaju.

Član KAPK profesor Miroljub Milivojčević kazao je da su u pitanju „nevažeće diplome jer su ih izdale ustanove koje nikada nisu dobile rešenje o utvrđivanju uslova za obnavljanje delatnosti magistarskih ili doktorskih studija“.

Oštećeni profesori za list su naveli da je problem nastao kada je u postupku reakreditacije KAPK odlučio da doktorima nauka zaposlenim na fakultetima i visokim školama traži plan i program doktorskih studija, što je, kako su naveli, nemoguće za one koji su diplomirali pre uvođenja „Bolonje“.

U rešavanje problema uključilo se i Ministarstvo prosvete koje je kazalo da je zatražilo mišljenje Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, ali i međunarodnih institucija.

Kako navode oštećeni, „posao prosvetne inspekcije je da proverava da li visokoškolske ustanove ispunjavaju sve uslove na osnovu kojih su akreditovane, a za 12 godina ni u jednoj od tih ustanova nije utvrđen problem sa diplomama koje se sada osporavaju“.

IZVOR: BETA, VEČERNJE NOVOSTI, B92

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar