EKONOMIJA SRBIJA

Neoliberalne zveri, premijersednik koji se ispeo na vlast obećavši da će sprovesti što demokrate pre njega nisu uspele da dovrše i nagrađeni Vujović

Pišite po našim robovima

Foto: Printscreen
* Ako želite vlast, dragi Aleče, učinićete onako kako zapoveda tržište oslobođeno radničkih prava i ostalih trica. Radnike ćete pretvoriti u dobrovoljne robove, a onda ćemo MI dojahati u odorama stranih investitora i ispisaćemo po vašim robovima minimalne cene rada

Nema više vremena, 45:38… Vujović, Vujović! Evo šansa! Gooool! Ljudi, pa je li to moguće?!… Ludnica, šta je ovo?!… Šta će se ovo dogoditi?!… Pa ljudi, šta je ovo?!… Je li to moguće, ljudi moji?!… Kakva sreća!

Piše: Boris Jašović

Ministar finansija Vujović biće proglašen za najboljeg ministra finansija jugoistočne i centralne Evrope!

Ali, otresite suze radosnice sa obraza svojih. Ministru finansija – Vujoviću – nagradu neće dodeliti narod Republike Srbije koji je (prema Ustavu) jedini merodavan da izdaje ovlašćenja ministrima, premijeru, predsedniku, poslanicima…, kako bi ovi radili u njegovom (narodnom) interesu. Uostalom, takva bi narodska plaketa, za ministra Vujovića, predstavljala istinsku satisfakciju i priznanje da narod živi bolje nego lani, i još kvalitetnije pride, te da ne preživljava stegnutog kaiša od danas do sutra.

Prema proverenom izvoru, a to je predsednik/premijer ove ponosite ali nadasve napaćene zemlje, nagradu će ministru Vujoviću udruženim snagama dodelili Međunarodni monetarni fond i Svetska banka! A to dalje znači da su ministar, vlada i predsednik (koji svojski dela kao supervizor vlade) samopregorno radili u interesu MMF i SB, a na štetu vlastitog naroda. Dokaz je, razume se, pomenuta nagrada.

Izvesni deo naroda koji razmišlja premijersednikovom glavom, odmah je popasao radosnu vest. Bogte, pomislio je, pa naš ministar finansija (koga je izabrao bivši premijer a sadašnji predsednik-premijer, takozvani premijersednik) najbolji je ministar finansija u Jevropi. I o tome su odlučivali, ej bre, niko drugi do naši provereni prijatelji iz MMF i SB koji rade od jutra do sutra da bi ovdašnjoj „eliti“ bilo bolje.

A i zašto tako nešto ne bi razmišljao, taj izvesni deo naroda – godinama halapljivo napajan na zdencu ružičastog informer neznanja, kada se premijersednik od početka svoje napredne karijere kune u MMF i SB.

ŽIVELI SVETSKA BANKA I MMF!
ŽIVELI!

Reč je o multilateralnim institucijama globalne finansijske moći koje prvenstveno rade u interesu transnacionalnih korporacija. A zatim, svojim originalnim neoliberalnim reformama uništavaju privrede malih zemalja, razaraju njihove javne sektore i socijalne institucije, rasturaju radnička prava te slobodu pojedinaca zamenjuju slobodom tržišta.

Zato, kada takve institucije globalnog sistema proglase nekoga najboljim finansijskim stručnjakom u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, to onda znači da je taj finansijski stručnjak zaista najbolje radio u interesu globalnog kapitala u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Nije, međutim, taj samopregorni rad u interesu belosvetskog kapitala, isključivo Vujovića zasluga.

Zaslužna je takođe i kompletna vlada koja je ostavila srce na retenu kako bi MMF aranžmani na vreme bili ispoštovani, a narod ostao zadužen i u narednih stotinak godina.

Takođe je zaslužan i premijersednik koji se onomad i ispeo na vlast obećavši svetskim moćnicima da će sprovesti sve ono što su demokrate pre njega trapavo započele a nisu uspele da dovrše. Urušavanje državnog bogatstva, nastavak brutalne privatizacije pod firmom stranih investicija, rasprodaju javnih resursa, seču plata i penzija, prilagođavanje obrazovanja i zdravstva potrebama kapitala…

Neoliberalna zver, vazda žedna profita i podbula od pohlepe, sa zubima oštrim poput zatezne kamate i prekrivana krljuštima zelenijim od zelenaškog morala – pripretila je onomad energičnom opozicionaru: „Ako želite vlast, dragi Aleče, učinićete onako kako zapoveda tržište oslobođeno radničkih prava i ostalih trica. Radnike ćete pretvoriti u dobrovoljne robove, a onda ćemo MI dojahati u odorama stranih investitora i ispisaćemo po vašim robovima minimalne cene rada. Da li shvatate?“

„Da, naravno. Nema problema. Samo vi pišite po našim robovima. Jer naši robovi su ujedno i vaši robovi. I videćete, čim se uspnem gore, sklopiću aranžman sa MMF-om, poboljšaću bilans plaćanja države tako što ću liberalizovati njenu privredu, i povećaću obim uvoza u odnosu na izvoz, dočim ću brutalne reforme provući kroz priču o BDP-u, investicijama i kvalitetnoj (jeftinoj) radnoj snazi… A onda ćete Vi (za samo par godina) okititi mog ličnog ministra finansija nagradom koja rejting diže.“

I biće nagrada! Zaista.

Izvor: Danas

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar