SRBIJA VERA I VEROVANJE

Nikolić dogovorio dolazak pape u Srbiju, pa otkazano zbog SPC

U javnosti se godinama vode debate o tome da li papa kao poglavar Vatikana i rimokatoličke crkve treba da poseti Srbiju.

Do danas nije bilo poznato da je papi Franji 2016. godine, nakon što je prihvatio poziv da dođe u Srbiju, otkazana poseta zbog protivljenja Srpske pravoslavne crkve.

Tu informaciju je prvi put javno izneo ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a Tanjug je imao uvid u dokument koji dokazuje da je papa Franja u januaru 2016.godine prihvatio poziv tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je 2015. boravio u zvaničnoj poseti Vatikanu.

Naime, u pismu otpravnika poslova Vatikana upućenog Nikoliću 18. januara 2016.godine navodi se da je papa Franja pihvatio poziv tadašnjeg predsednika Srbije.

“Imajući u vidu vaš poziv da papa poseti Srbiju, papa je prihvatio i želi da realizuje svoje apostolsko hodočašće“, stoji u dopisu u kojem se kao termin posete predlaže 21. i 22. maj 2016. godine.

“Zaista bih cenio da mi što je pre moguće potvrdite saglasnost za predložene datume“, piše otpravnik poslova uz molbu Nikoliću da tu informaciju drži u strogoj tajnosti.

Dan kasnije, 19. januara 2016.godine, u kabinet predsednika Nikolića stigla je još jedna nota vatikanskog otpravnika poslova u kojoj je napomenuto da bi prethodnica, koja treba da pripremi posetu pape Franje, stigla u Beograd već 24. januara.

Međutim, kako je ministar Dačić javno otkrio, nakon konsultacija Nikolića sa SPC, otkazana je poseta papi Franji.

Pristalice dolaska pape u Srbiju ističu da Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova i da, iako nije član UN, može da ima važnu ulogu u rešavanju problema Kosova, kao i da je papa Franja do sada pokazao veliko razumevanje i blagonaklon stav prema vlastima u Beogradu kada je reč o kosovskom pitanju.

S druge strane, kao razlog protivljenja dolasku prvog čoveka Vatikana, SPC se poziva na događaje iz prošlosti, stradanje Srba u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata i proglašavanje Alojza Stepinca svecem, iako je na inicijativu pape Franje formirana mešovita komisija SPC i Katoličke crkve koja je trebalo da rasvetli ulogu i delo Stepinca u Zagrebu tokom Drugog svetskog rata.

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar