SRBIJA

Obeležen Dan državnosti: Slavimo Srbiju, sećamo se predaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je danas veliki dan – dan kada slavimo Srbiju, sećamo se predaka, ali i dan kada planiramo budućnost i postavljamo pred sebe najvažnije zadatke.

Foto: Screenshot/ N1

Imamo i pravo i obavezu da se ponosimo našim precima, ali i obavezu da brinemo o našim potomcima, kaže Vučić i ističe da moramo da se posvetimo najtežim problemima.

Aleksandar Vučić je, u govoru na centralnoj ceremoniji obeležavanja Dana državnosti, rekao da je ovo dan kada se sećamo naših slavnih predaka, kada se građani sreću kako sa prošlošću, tako sa sobom i sa sadašnjošću.

Dragi građani Srbije, slaveći današnji dan slavimo dve svete vrednosti za koje su se naši preci izborili – slavimo slobodu i slavimo srpsku državu, rekao je Vučić.

„I kako je rekao Vitezović, slobodu nam je osvetlio Karađorđe, a srpsku državu uspostavio Miloš Obrenović. Vremenska distanca je više nego dovoljna da shvatimo pogubnost svih srpskih podela“, istakao je Vučić.

Put pred nama je dugačak i težak, kaže predsednik Srbije.

„Pred nas su podigli planinske vence uslova i prepreka, ali mi smo potomci onih 300 koji su se ovde okupili, čela su nam visoko i imamo da kažemo ono što je rekao Hanibal krenuvši na Rim: ili ćemo naći put ili ćemo ga sami napraviti“, istakao je Vučić.

Foto: Screenshot/ N1

Ovo je, dodao je predsednik, Srbija – slobodna i nezavisna, Srbija knezova i seljaka, Pupina i Tesle, Crnjanskog i Andrića, Putnika i Mišića, svih nas koji smo njihova deca i koji znamo šta nam je činiti.

„Danas možemo sve jer su nas oni tome naučili. Dok ovde stojim, stojim na mestu koje postoji u svakome od nas, onome što nas čini i prožima da budemo časni i dostojanstveni. Sve što nas čeka moramo da rešavamo a da nam ruke i obraz ostanu čisti, da dajemo a da ništa ne izgubimo“, istakao je Vučić.

Ceremonija je počela opelom palim ustanicima koju je služio poglavar Srpske pravoslavane crkve Irinej, a potom su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položili vence na spomenik voždu Karađorđu.

Foto: Screenshot/ N1

Na proslavu Dana državnosti u Orašac je došlo više hiljada ljudi, a prisustvuje i predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i predsednik Sprskog narodnog veća Milorad Pupovac.

Foto: Screenshot/ N1

Dan državnosti obeležava se u znak sećanja kada je 1804. u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i kada je na isti dan 1835. godine, proglašen prvi srpski Ustav koji je označio i početak savremene državnosti.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao izaslanik predsednika Srbije, položio je ranije jutros venac kod Spomenika Neznanom junaku na Avali. Praznik Dana državnosti određen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.

Foto: Screenshot/ N1

Izvor: N1/ Jelena D. Petrović

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar