SRBIJA

Od sutra isplata 5.000 dinara pomoći penzionerima

Isplata jednokratne pomoći penzionerima od po 5.000 dinara počeće sutra, a novac će dobiti na isti način na koji primaju penziju – na kućnu adresu, ili preko šaltera pošte i tekućeg računa.
Foto: Pixabay

Pomoć će primiti svi penzioneri koji su 27. oktobra ove godine bili u „isplatnoj bazi“ Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, bilo da im je prebivalište u Srbiji ili inostranstvu. Za tu isplatu je namenjeno 8,85 milijardi dinara.

Jednokratnu socijalnu pomoć će primiti više od 1,75 miliona penzionera, a iz Fonda PIO ističu da će pomoć primiti i korisnici privremene naknade – invalidi druge i treće kategorije invalidnosti, kao i invalidna deca koja koriste privremenu naknadu Fonda.

Prosečna penzija za oko milion penzionera u avgustu ove godine iznosila je 23.815 dinara, dok penziju manju od 10.000 dinara ima 131.193 penzionera.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je najavila da će od januara 2018. godine penzije biti povećane za pet odsto i da bi učešće penzija u bruto domaćem proizvodu moglo biti 11 odsto, što će omogućiti da se ukine zakon kojim su penzije umanjene od novembra 2014. godine.

Po njenim rečima, kada se iduće godine dostigne to učešće od 11 odsto, biće vraćeno na snagu usklađivanje penzija dva puta godišnje.

Posle povećanja penzija za pet odsto, kako je istakla Brnabić, 90 odsto penzionera imaće nominalna primanja veća nego 2014. godine.

Vučić o obećanjima da neće dirati penzije: Moralo je da se uzme od penzionera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u jednoipočasovnom intervjuu za Insajderodgovarao je i na pitanja u vezi sa obećanjima koje je dao pre nekoliko godina.

Tako je, na konstataciju urednice i novinarke Insajdera Brankice Stanković zašto je u okviru ekspozeu 2014. obećao da neće dirati penzije, da bi ih šest meseci nakon toga smanjio, Vučić je rekao da je tada izjavio da će dati sve od sebe da se penzije ne diraju.

On je dodao da je tako moralo biti i da su penzioneri bili poslednji kojima su smanjena primanja.

Na opasku da brojni penzioneri neće imati veće penzije kao što pokušava da se predstavi, Vučić navodi da će ona biti veća za one koji su najsiromašniji i da se za to borio.

Izvor: Beta, Insajder

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar