SRBIJA

Otvara se rudnik zlata u Srbiji? Procenjena zarada – 12 MILIJARDI dolara! Vlasnici – stranci

Rudnik bakra i zlata, koji se nalazi sedam kilometara od Bora, biće otvoren 2021. godine. A za njegovo potpuno stavljanje u funkciju biće potrebno investirati oko 1,5 milijardi dolara.
Ilustracija, Foto: Screenshot/ Youtube, RTB Bor

Ovo su rezultati preliminarne ekonomske studije izvodljivosti, koju je objavila kanadska rudarska kompanija „Nevsun“, u čijem je vlasništvu kopmpletna gornja zona nalazišta kod Bora.

Po toj studiji, rudnik bi trebalo da se, podzemnim putem, eksploatiše narednih 15 godina, i za to vreme bi se odatle dobilo oko milion tona bakra i blizu 70 tona zlata, vrednosti veće od 12 milijardi dolara. 

Reč je o ležištu koje sadrži 2,6 odsto bakra, 1,65 grama po toni zlata i 0,13 odsto arsena.

Primera radi, u RTB Bor eksploatišše se ruda sa 0,2 odsto bakra, što znači da je nalaziše Kanađana više od 10 puta bogatije od onog u RTB.

Kanađani, u čijem je vlasništvu rudnik cinka „Biša“ u afričkoj državi Eritreji, bili bi u obavezi da uposle domaću radnu snagu, državi plaćaju 15 odsto na ime poraza i još pet procenata „rojalti“ takse, odnosno naknade za korišćenje mineralnih sirovina.

Pored toga, „Nevsun“, u kooperaciji sa američkom kompanijom „Friport“ (koja je jedna od najvećih rudarskih kompanija na svetu), nastavlja i sa geološkim istraživanjima donje zone nalažišta Čukaru Peki, koje se nalazi na većoj dubini od gornjeg sloja i gde se pretpostavlja da su rudne rezerve daleko bogatije.

Takođe, kanadska kompanija, u saradnji sa multinacionalnom kompanijom „Rio Tinto“, najvećom firmom te vrste na svetu, koja uskoro treba da otvori rudnik bora i litijuma kod Loznice, nastavlja i geološka istraživanja na još nekoliko istražnih polja, koja se „naslanjaju“ na Čukaru Peki.

Izvor: B92/ Vesti online

Ostavite komentar