SRBIJA VESTI

Paravojni kamp za decu na Zlatiboru?(video)

Paravojni kamp za decu na Zlatiboru?

Nije prvi put da deca iz Srbije učestvuju u kampovima ove vrste ali se prvi put to događa u Srbiji
„Prošle godine smo pomogli toj našoj deci da odu u Rusiju, da vide kako tamo izgleda i da se pripreme, jednostavno, za život, za teške uslove u kojima mi danas ovde živimo“, kaže Stamatović.

Deset devojčica i 34 dečaka, odnosno mladića iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, uče se ovih dana na zlatiborskim pašnjacima u Srbiji borilačkim veštinama i korišćenju oružja.

Već nedelju dana deca i mladi uzrasta između 14 i 23 godine nalaze se u takozvanom „Omladinsko-patriotskom kampu Zlatibor 2018.“.

Deca Srbije u ruskim kampovima: Nož i kalašnjikov

Organizatori kampa sebe predstavljaju kao srpske i ruske veteranske i patriotske grupe. Međutim, organizaciono i finansijski, pomoć je stigla i od lokalne vlasti u Opštini Čajetina, grada na oko 200 kilometara jugozapadno od Beograda.

U Udruženju učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, koje je i organizator kampa, kažu da im je namera bila da deci predoče kako da se snađu u raznim ekstremnim situacijama.

„Dosta ljudi kaže da ne treba decu učiti oružju, zašto to deci dajemo… Niko ovde nikoga ne prisiljava. Sve je na dobrovoljnoj bazi. Veliki deo roditelja iz Srbije jednostavno želi da deca okuse vojnički život. Mi smo u tradiciji ratnički narod“, kaže Željko Vukelić iz Udruženja za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On dodaje da deca u kampu koriste, kako kaže, „stare gumene, vežbovne puške“ koje je nekada koristila i vojska nestale države. Ipak, kako sam kaže, nada se da će za druge prilike nabaviti i replike pušaka kakve koriste deca u sličnim kampovima u Rusiji.

Obuka da budu profesionalni borci, na nivou specijalnih jedinica
Cilj da mladi „postanu pravi muškarci i pravi ratnici i kako bi mogli da brane svoju otadžbinu“

Ovo nije prvi put da deca iz Srbije učestvuju u kampovima ove vrste ali se prvi put to događa na teritoriji Srbije.

U aprilu ove godine je trideset tinejdžera iz Srbije otputovalo u Rusiju u Međunarodni kamp ratne patriotske omladine koji vodi ultranacionalistička grupa pod nazivom E.N.O.T. Corp.

Član organizacije E.N.O.T. Corp i predsednik organizacionog odbora ovih kampova Valerij Šambarov u razgovoru za RSE objasnio je tada da im je cilj da mladi ljudi, kako se izrazio, „postanu pravi muškarci i pravi ratnici i kako bi mogli da brane svoju otadžbinu“.

„Situacija u svetu je veoma opasna, nastavljaju se sukobi u mnogim delovima sveta. Okupili smo veterane, koji su učestvovali u mnogim ratovima. Oni znaju da u ratu prvi ginu slabi, neobučeni i neiskusni. Dakle, obučavamo ih da budu profesionalni borci, na nivou specijalnih jedinica“, rekao je tada Šambarov.

E.N.O.T. Corp i Udruženje veterana zajednički organizuju ovakve kampove. Međutim dok, Željko Vukelić tvrdi da je kamp „omladinsko-patriotski“ bez očiglednog militarističkog karaktera, ruski partneri iz ENOT-a ga direktno definišu kao “vojno-patriotski”.

Ministarstvo odbrane Srbije ne podržava kamp, ruska ambasada podržala

Vojna obuka maloletnika u Rusiji organizovana je pod pokroviteljstvom tamošnje Vlade dok se u Srbiji od njegovog pandana na Zlatiboru, Ministarstvo odbrane ograđuje.

„Ministarstvo odbrane ni na koji način nije učestvovalo u organizaciji ‘Omladinsko patriotskog kampa Zlatibor 2018’, niti su pripadnici Ministarstva prisustvovali njegovom otvaranju“, odgovorili su kratko u dopisu RSE iz Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane ne podržava, ali Rusija, kaže Željko Vukelić, da.

„Imamo podršku ruske ambasade“, izjavio je Vukelić navodeći da je kamp posetio i vojni ataše Ambasade Rusije u Srbiji.

S druge strane opština Čajetina, u kojoj se kamp održava, pomogla je njegovu realizaciju koja je počela 9. a završava se 18. avgusta 2018. godine.

Tako je Udruženju učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, opština omogućila prostor, hranu i vodu za sve učesnike kampa, a vrednost donacije je 400.000 dinara, što je oko 3.400 evra.

Ljubav prema otadžbini i rodoljublju se razvija u kampu?

Pored navedenog, pomoć je stigla i od čajetinskih javnih preduzeća u vidu građevinskog materijala za postavljanje šatora za ishranu učesnika kampa.

„Opština Čajetina neguje dobre odnose i saradnju sa Ruskom Federacijom, u prilog tome govori i otvoranje prve Kancelarije za saradnju sa Ruskom Federacijom na Zlatiboru“, objašnjavaju svoje motive u opštini Čajetina za RSE.

„Odlučili smo da podržimo organizaciju ovog kampa jer je njegov cilj da kod mladih razvije ljubav prema otadžbini i rodoljublju“, navode iz Opštine Čajetina u pisanom odgovoru za RSE.

I ne samo podršku kampu, kaže predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

„Prošle godine smo pomogli toj našoj deci da odu u Rusiju, da vide kako tamo izgleda i da se pripreme, jednostavno, za život, za teške uslove u kojima mi danas ovde živimo“, kaže Stamatović.

On je dodao i da se nimalo ne kaje zbog podrške, budući da je kamp izazvao burne reakcije medija u regionu kao i oštre kritike dela društveno-političke javnosti.

Zakon, član 76. „obučavanje dece rukovanju i upotrebi oružja i vojnim veštinama zabranjeno u mirnodopskim uslovima“
Deca Srbije u ruskim kampovima: Nož i kalašnjikov

Tako je Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića zatražila je da se hitno zatvori, kako navode, „paravojni kamp na Zlatiboru, koji u opasnost dovodi decu koja se tamo nalaze“.

Ta opoziciona parlamentarna stranka je zatražila da se javnosti hitno odgovori na pitanja ko je pored Stamatovića organizator tog kampa, ko stoji iza finansiranja takvih projekata, u kojoj ulozi ruski državljani podržavaju tako nešto, kao i ko će biti odgovoran u slučaju da se dogode neke nepredviđene okolnosti.

Iako su maloletnici, polaznici obuke, u kamp došli uz saglasnost i odobrenje svojih roditelja, dečiji psiholog Aleksandar Šibul smatraju da to za njihov razvoj nije dobro.

Da deca treba da prođu kroz nekakvu obuku za život ne spori, ali dovodi u pitanje način na koji je to sprovedeno u primeru sa Zlatibora.

„Ovakva forma vojničko-nacionalističkog kampa vrlo je jednostrana i može biti zbunjujuća za decu“, objašnjava Šibul.

„Mislim da nije dobro staviti decu u kontekst vojne discipline i kontekst uniformi, jer se tada deca previše indentifikuju sa grupom, uniforma se nosi da bi se obesmislila indiviua, jer kad si uniformisan deo jedne vojne strukture ti nisi ličnost, a deca su ličnost za sebe i to se mora poštovati. Kada izađu iz identiteta grupe, gde su jaki i snažni, i kada ostanu sami sa sobom i shvate da nisu baš toliko jaki, to može da ima ozbiljne posledice“, dodaje Šibul.

Ko je pored Stamatovića organizator tog kampa, ko stoji iza finansiranja?

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, koje trenutno radi na Zakonu o pravima deteta i zaštitniku prava deteta, u prednacrtu tog Zakona, član 76. konkretno predviđa da je „obučavanje dece rukovanju i upotrebi oružja i vojnim veštinama zabranjeno u mirnodopskim uslovima“.

Međunarodni vojno-patriotski kamp u Rusiji-obuka za srpsku decu 2017

U odgovoru za RSE u tom Ministarstvu kažu da bez obzira na odredbe čije usvajanje tek predstoji, ni jedan zakon u Srbiji ne dozvoljava deci ovakve aktivnosti.​

„S obzirom na to da su pitanja upotrebe i nošenja oružja u nadležnosti MUP-a, a pitanja pripreme za odbranu u nadležnosti Ministarstva odbrane, za peciznije odgovore o uzrastu lica koje može rukovati oružjem možete se obratiti tim ministarstvima“, odgovaraju iz Ministarstvu za rad.

Zakon o pravima deteta i zaštitniku prava deteta, prema najavama resornog ministarstva, trebalo bi da bude gotov do kraja ove ili početkom naredne godine.

RSE ranije je pisao o Međunarodnom vojno-patriotskom kampu u Rusiji, kroz koji su prošla i deca iz Srbije 2017. godine, gde su prošli obuku nalik onoj za specijalne jedinice – uz korišćenje hladnog oružja i replika automatskog oružja i bombi.

Izvor: Radio Slobodna Evropa Foto:Printscreen

Ostavite komentar