SRBIJA VESTI

Položeni venci povodom godišnjice prisajedinjenja Vojvodine

Povodom 25. novembra 1918. godine – dana kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, gradonačelnik Miloš Vučević i predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić položili su vence na spomen ploču na Trgu slobode.

Foto: Grad Novi Sad
– Zadovoljan sam činjenicom da će se stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji obeležiti na način kakav tom datumu i dolikuje, da to neće biti samo datum koji će se obeležavati u Vojvodini i Novom Sadu, jer će centralna proslava biti u Beogradu, a posebno je značajno to što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti pokrovitelj obeležavanja. U nekadašnjem hotelu „Grand“, Jaša Tomić je pročitao Deklaraciju o prisajedinjenju sa porukama koje se i danas mogu primeniti, a to su ravnopravnost, sloboda, napredak. Za mene je impresivno da su na toj skupštini učestvovale i Vojvođanke, da su žene tada imale pravo glasa, da je i ćerka velikog Svetozara Miletića bila učesnica te skupštine i da ono što su Evropljanke samo maštale, ovde je bilo već primenjeno. To pokazuje da su kapaciteti demokratije i demokratičnost na ovim prostorima prisutni i da se oni moraju negovati, čuvati i održavati – rekao je Vučević.
Na spomen ploču učesnicima Velike narodne skupštine, koja se nalazi na zgradi nekadašnjeg hotela „Grand“, vence su takođe položili predstavnici Gradskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine i Bunjevačkog nacionalnog saveta.
Autor: 021.rs

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar