DRUŠTVO SRBIJA

Poražavajući rezultati ankete srednjoškolaca: Odobravanje fizičkog nasilja, silovanja partnera…

Poražavajući rezultati ankete srednjoškolaca: Odobravanje fizičkog nasilja, silovanja partnera…

U projektu „Prevencija seksualnog partnerskog nasilja među mladima“ su učestvovali učenici prvih razreda srednjih škola u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima
Ilustracija, Pixabay

Polovina srednjoškolaca ljubomoru doživljava kao način za pokazivanje ljubavi, a svaki osmi srednjoškolac je stava da je fizičko nasilje mladića nad devojkom opravdano ukoliko je uzrok prevara, rezultati su ankete koju je sprovelo savetovalište za mlade Doma zdravlja „Novi Sad“ u okviru projekta „Prevencija seksualnog partnerskog nasilja među mladima“, objavio je „Blic“.

U sklopu projekta, tokom radionica i ispitivanja, došlo se do zabrinjavajućih, čak i frapantnih podataka, piše list u izdanju od nedelje.

U projektu su učestvovali učenici prvih razreda srednjih škola u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima.

Prema rečima dr Dragane Zarić iz Savetovališta za mlade, svaki šesti ispitanik smatra da osoba koja pod dejstvom alkohola i droge zlostavlja druge nije odgovorna za nasilno ponašanje.

„Posebno je alarmantno da polovina ispitanika ljubomoru doživljava kao način za pokazivanje ljubavi, a svaki osmi je stava da je fizičko nasilje mladića nad devojkom opravdano ukoliko je uzrok prevara“, kaže za „Blic“ Zarić.

Prema njenim rečima, strašan je i podatak što 22 odsto ispitanika misli da silovanje u partnerskoj vezi nije moguće.

Zabrinjavajuć je, dodaje, i podatak da svaki deseti ispitanik smatra da je ponekad u nagovaranju prihvatljivo upotrebiti i fizičku silu, a još više zabrinjava činjenica da čak dve trećine mladih smatra da nije lako prekinuti nasilnu partnersku vezu.

Ipak, ohrabrujuće je da bi 94,2 odsto ispitanika reagovalo ukoliko bi se njima ili njima bliskim osobama desilo seksualno nasilje u partnerskoj vezi.

To, prema rečima načelnice ginekologije DZ „Novi Sad“ Ljiljane Stanišić daje motiv da se projekat nastavi i razrađuje u saradnji sa nadležnim višim instancama.

Psiholog Mirjana Nikolić iz Savetovališta za mlade navodi da je dobro što je skoro 80 odsto mladih svesno da se seksualno nasilje u partnerskoj vezi može desiti bilo kome, bez obzira na materijalno stanje, etničku ili versku pripadnost, mesto stanovanja…

„U slučaju kad je nasilje jednostrano, odnosno kada je samo jedan od partnera nasilan, devojke u većem broju slučajeva čine psihološko nasilje tipa kontrole, zabrana, prigovaranja, dok su mladići skloniji seksualnom nasilju“, navela je Nikolić.

Izvor: Novosti

Ostavite komentar