SRBIJA

Registrovano 98 obolelih od malih boginja, u toku pooštreni nadzor

Оd pоčеtка окtоbrа u Srbiji je rеgistrоvаno uкupnо 98 slučајevа mаlih bоginjа. Nајmlаđа оbоlеlа оsоbа је uzrаstа tri mеsеcа, а nајstаriја 48 gоdinа. Nајvеći brој оbоlеlih је u uzrаsnim grupаmа mlаđim оd pеt i stаriјim оd 20 gоdinа. Vеćinа оbоlеlih оsоbа, čak 91 odsto је nеvакcinisаna.
Foto: Screenshot/ Youtube

Оd uкupnоg brоја оbоlеlih, 47 odsto је bilо hоspitаlizоvаnо ili је hоspitаlizаciја u tокu. Оd tеžih коmpliкаciја mаlih bоginjа rеgistrоvаnа је upаlа plućа коd sеdаm оbоlеlih оsоbа.

U Kraljevu su zabeležena četiri nova slučaja.

Epidemija malih boginja je za sada prijavljena u Beogradu, srpskim enklavama na KiM, Bujanovcu i Kraljevu. Ipak, epidemija nije proglašena na nivou Srbije. Zašto se epidemija prijavljuje? Naime, u situacijama kada se pojavi jedan slučaj oboljenja od malih boginja za tu bolest to se već smatra epidemijom, objasnili su za N1 u Institutu za javno zdravlje Srbije „Batut“. Samim tim se epidemija može prijaviti, a „Batut“ je uveo mere pooštrenog nadzora, koje su u Srbiji na snazi od 9. oktobra.

Kako su naveli u tom institutu, mere podrazumevaju: vakcinaciju nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece uzrasta od navršenih 12 meseci i do navršenih 14 godina života u cilju podrizanja kolektivnog imuniteta populacije. Osim toga, Institut za javno zdravlje Srbije podseća zdravstvene ustanove na sve procedure koje treba ispoštovati a vezane su za hitno prijavljivanje i ispitivanje slučajeva, kao i informisanje svih učesnika u zdravstvenom sistemu.

Vakcinacija i odrasli

Samo u slučaju proglašenja epidemije malih boginja, o čemu odlučuje Ministarstvo zdravlja, postoji mogućnost izmene donje i gornje uzrasne granice za vakcinaciju MMR vakcinom na decu mlađu od 12 meseci, odnosno lica starija od 14 godina, objašnjavaju u Insitutu za javno zdravlje Srbije.

Kako saznaje N1, domovi zdravlja imaju količine vakcine namenjene samo deci, tj. količine koje su potrebne za onaj uzrast koji je obavezno vakcinisati po zakonu. Odrasli se mogu vakcinisati samo ako se proglasi epidemija, pa država nabavi dodatne količine vakcina.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar