SRBIJA

Šabić dao hitan nalog povodom tajnog spiska tužilaca

AFERA TAJNI SPISAK: ŠABIĆ DAO HITAN NALOG DVT-U
Foto. printscreen/ agencije

Beograd, 02. mart 2018. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naložio je Državnom veću tužilaca (DVT) da hitno, u roku od 3 dana, dostavi Alumni klubu Pravosudne akademije (AKPA) informacije, koje je ovaj organ prethodno odbio da dostavi, a koje su vezane za spornu sednicu od 14. decembra 2017. godine na kojoj je parlamentu predložen izbor 52 tužilaca širom Srbije.

Naime, pre sporne sednice, u javnost je procureo spisak sa imenima 24 kandidata koja će biti predložena, dok je na samoj sednici bez obrazloženja isključena javnost. AKPA je odmah tražila zapisnik sa sporne sednice i objašnjenje ko je, gde i na osnovu kojih kriterijuma sastavio spisak i zašto je isključena javnost, ali je DVT odbio da zapisnik dostavi. Predsednica Narodne skupštine stavila je sporan Predlog odluke o izboru tužilaca na dnevni red sednice parlamenta zakazane za utorak.

AKPA ocenjuje da je ovo ilustrativan primer kako se u Srbiji biraju sudije i tužioci, i kako se odluke donose van institucija i daleko od javnosti. Sve se događa u jeku debate o izmeni Ustava u oblasti pravosuđa i u ovom izboru učestvuje i politika, ali i Udruženje tužilaca Srbije, čijih je 5 istaknutih članova u sastavu DVT i pokazuje kako njihovo neslaganje o ustavnim amandmanima nema odraza u konkretnim izborima tužilaca, ali i naglašava potrebu da se što pre uvedu jasni kriterijumi za izbor pravosudnih funkcionera, kako nam se ovakve afere ne bi ponavljale.

AKPA izražava bojazan da će parlament učestvovati u sumnjivom izboru i poziva ga da spreči izbor, te da se ceo postupak ponovi, jer javnost opravdano neće imati poverenje u javne funkcionere izabrane uz postojeće manjkavosti.

Alumni klub pravosudne akademije

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar