SRBIJA

Šabić naložio da izveštaj o Vulinu i tetki Uprava za sprečavanje pranja novca dostavi Insajderu

Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja naložila je Upravi za sprečavanje pranja novca da u roku od pet dana od prijema rešenja novinarima redakcije Insajder dostavi izveštaj ove Uprave u vezi sa poreklom novca za kupovinu stana aktuelnog ministra odbrane Aleksandra Vulina.
Ilustracija, Jutarnji GLASnik, Printscreen/ agencije

Ovu odluku Poverenik je doneo navodeći da Uprava za sprečavanje pranja novca nije dokazala ispunjenost uslova da se ovaj izveštaj uopšte stavi pod oznaku strogo poverljivo

„Da bi se neki podataka štitio kao tajni, potrebno je da se kao takav odredi od strane ovlašćenog lica, i to pisanom i obrazloženom odlukom. Ovaj organ u svom izjašnjenju nije naveo kojom odlukom i od strane kog ovlašćenog lica je određena tajnost istih dopisa“ , navodi se u rešenju Poverenika koje je dostavljeno redakciji Insajder nakon uložene žalbe, zbog odbijanja Ministarstva finansija da nam se dostavi izveštaj Uprave po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja.

Da bi određena institucija stavila nešto pod oznaku tajno mora, prema Zakonu o tajnosti podataka, i da dokaže koja bi to šteta mogla nastupiti po interese Republike Srbije, dodaje se u rešenju.

Poverenik je, kako se može videti u rešenju, imao i uvid u tražena dokumenta na osnovu čega zaključuje i da „iz sadržaja traženih dokumenata ne proizlazi da bi se njihovim dostupnošću mogla prouzrokovati šteta po interese Republike Srbije“.

Poverenik na kraju rešenja zaključuje da ne postoji ni jedan od tri uslova da se ovi izveštaji ne dostave novinarima redakcije Insajder po Zakonu o dostupnosti infomracijama od javnog značaja.

NASTAVITE SA ČITANJEM OVDE

Izvor: Insajder

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar