POLITIKA SRBIJA

Skupštinski cirkus-Brnabić: U najkraćem roku izmene Ustava u oblasti pravosuđa

Brnabić: U najkraćem roku izmene Ustava u oblasti pravosuđa

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će Vlada „u najkraćem roku“ predložiti Skupštini da krene u izmene Ustava.

Brnabić: U najkraćem roku izmene Ustava u oblasti pravosuđa

Ana Brnabić je, odgovarajući u Skupštini na pitanje poslanika Đorđa Vukadinovića o zamerkama Venecijanske komisije na ustavne amandmane u oblasti pravosuđa, rekla da će, nakon što predlog Vlade o izmenama Ustava uđe u parlamentarnu proceduru, nadležni odbor moći da nastavi javnu raspravu „ako postoje otvorena pitanja“.

Na pitanje Vukadinovića da odgovori na „neku vrstu šamara u lice“ koji je u sredu uputio poslanik nemačkog Bundestaga Peter Bajer, koji se s njom sastao i onda da, u ime kancelara Angele Merkel govori da Srbija treba da prizna Kosovo „i de jure, kao što ga je priznala i faktički“, Brnabić je rekla da on „ne predstavlja zvaničnu politiku Nemačke“.

„Poslanik Bundestaga je jedan od mnogih. On ima svoje mišljenje, može da ga kaže. Mi se sa tim mišljenjem ne slažemo. Naše je da sa njim razgovaramo i probamo da taj njihov stav promenimo. On čovek ima svoj stav. Ja ga ne potcenjujem niti ga precenjujem“, naglasila je Brnabić.

Đorđe Vukadinović tražio od premijerke da odgovori na „neku vrstu šamara u lice“ poslanika nemačkog Bundestaga Peter Bajera, koji je u ime kancelara Angele Merkel govorio da Srbija treba da prizna Kosovo „i de jure, kao što ga je priznala i faktički“

Ona je dodala da je poslaniku Bundestaga prenela stav Vlade Srbije da, kad je reč o postizanju kompromisa oko Kosova, nije dobro imati „crvene linije“, a konstatovala je da stav Bajera deli Nemačka, ali ne i EU i Evropska komisija.

Ana Brnabić je poručila da neće da se, pošto je četvrtak popodne termin kad premijer i ministri odgovaraju na poslanička pitanja, ceo dan bavi poslanikom Bundestaga i njegovim stavovima.

Ona je naglasila da je politika Vukadinovića i „njegovih“ bila da odu u Vašington, pa „pričaju jedan stav“, u Briselu drugi, Moskvi treći, Pekingu četvrti.

Vukadinović je Ani Brnabić uzvratio da nikad nije bio ni u jednoj vlasti niti išao u te centre da prenosi stavove, ali da su to prethodnih godina radili predstavnici vlasti u kojoj je ona.

Obradović: Kad će biti ukinuta nacionalna frekvencija Pinku?

Šef poslanika Dveri Boško Obradović upitao je premijerku Brnabić da li će Vlada Srbije potpisati pravno-obavezujući sporazum sa „takozvanim Kosovom“, kojim će kako je rekao, Priština dobiti stolicu u UN kao i ko je ovlastio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da vodi „tajne pregovore“ o Kosovu i Metohiji ali i o Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Obradović je u Skupštini rekao da je posle tri godine prvi put došao na red da postavi pitanje predstavnicima Vlade Srbije, na šta mu je premijerka odgovorila da već drugi put govori da je prvi put došao na red da to učini.

Odgovarajući na ta pitanja, premijerka je rekla da nema tajnih pregovora o Kosovu, a da ono što predsednik Srbije Aleksandar Vučić radi u vezi sa tim, „nije tajno već otvoreno, hrabro i transparentno“.

„Vučić, uz punu podršku Vlade Srbije, pokušava da nadje rešenje za višedecenijski problem kako bi obezbedili dugoročan mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, pre svega za gradjane srpske nacionalnosti“, kazala je premijerka.

Srbija - Imaginarijum bolesnih umova: Pošast koja se zove Pink, a boja joj je crnja od mraka u ponoć u noći bez zvezda i meseca
Obradović: Kada će televiziji Pink biti ukinuta nacionalna frekvencija?Ilustracija Jutarnji GLASnik, printscreen
Obradović: Kad će biti ukinuta nacionalna frekvencija Pinku?

Upitana kada će televiziji Pink biti ukinuta nacionalna frekvencija zbog, kako je šef poslanika Dveri rekao, „zloupotrebe“, Ana Brnabić je rekla da dok obavlja funkciju predsednice Vlade Srbije, mediji neće biti zatvarani niti će im frekvencije biti oduzimane jer to, kako je rekla, nije posao vlade niti praksa u demokratskim društvima.

Obradović je ponovo tokom sednice postavio ista pitanja premijerki, odnosno da li će Vlada Srbije potpisati pravno-obavezujući sporazum sa „takozvanim Kosovom“, kojim bi Priština dobila stolicu u UN i ko je ovlastio Vučića da vodi „tajne pregovore“ o Kosovu i Metohiji.

Postavio je ista pitanja jer, kako je rekao, nije dobio odgovor na njih, a pitao je i zašto nisu uhapšeni izvršioci pljačkaških privatizacija.

Premijerka Ana Brnabić mu je kazala da bi umesto što se obraćaju vladajućoj koaliciji treba da se obrati njegovim partnerima u Savezu za Srbiju.

„Ja mislim da ste nas pobrkali. Mislim da se obraćate nama, a mislite na vaše koalicione partnere. Kada pričate o pljačkaškim privatizacijama obratite se kolegama iz Saveza za Srbiju, koji je sve, ali Savez za Srbiju nije“, poručila je premijerka.

Ona je kazala da tajni pregovori nisu ni manir aktuelne Vlade Srbije, ni Srpske napredne stranke, ni vladajuće koalicije.

„Iako ste ponovo nas optuživali toliko puta da mi uzimamo lobističke kuće za pregovore, vi ste to činili“, kazala je Ana Brnabić i dodala da se u mandatu njene Vlade povlače priznanja dok je prethodna vlast dala ogroman novac dvema lobističkim kućama koje su neuspešno pregovarale o Kosovu i Metohiji.

Premijerka je ukazala na neistine koje je Vuk Jeremić iznosio o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije i pozvala lidera Dveri da preispita svoju odluku da bude u koaliciji sa njime.

Ana Brnabić je kazala da su neistinite Jeremićeve izjava o tome da nemačka kancelarka Angela Merkel ne želi da se vidi sa Vučićem, da Vučić putuje u Njujork kako bi unajmio lobističku firmu, da Kori Levandovski dolazi u Beograd da se dogovara sa Vučićem itd.

„Nastavite da prodajete teorije zavere. Bolje je za Vas da pokušate da opovrgnete činjenice i činjenično stanje koje Vlada Srbije može da ponudi građanima“, kazala je premijerka Srbije.

Brnabić: U najkraćem roku izmene Ustava u oblasti pravosuđa

Navela je da će po istim tim „proverenim“ Jeremićevim informacijama 4. novembra biti raspisan referendum o Kosovu zajedno sa vanrednim parlamentarnim izborima.

„Tačno za deset dana je 4. novembar. Videćemo poštovani gradjani koliko su tačne njegove informacije“, kazala je Ana Branbić.

Ona je istakla da je javnost preplavljena tim „važnim vestima“ za koje se ne zna ko je rekao, ko je od koga čuo, gde je čuo, a koje iznose lideri Saveza za Srbiju.

Izvor: N1 Foto:Screenshot

Ostavite komentar