SRBIJA

Srbija druga u Evropi po smrtnosti od raka dojke

Svake godine u Srbiji od raka dojke oboli oko 4.600 žena, dok od te bolesti umre njih 1.600, izjavila je danas predsednica udruženja Evropa Dona Srbija Stanislava Otašević.
Foto: Pixabay

Ona je na tribini „Vreme je za promene“ u Beogradu, istakla da je Srbija na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od raka dojke.

„Naše Udruženje se bori da unapredi svest žena o značaju zdravlja dojke, ali i da svima budu dostupni jednaki načini dijagnostikovanja i lečenja bolesti“, kazala je Otašević.

Ona je dodala da svaka žena može na svoj telefon preuzeti aplikaciju koja im objašnjava na koji način mogu da urade samopregled dojki, jer je „prevencija najvažnija“.

Dragana Bogdanović Stojanović sa Instituta za onkologiju Vojvodine rekla je da žene kojima se rak otkrije u ranoj fazi, imaju šanse „ne samo za izlečenje već i za mnogo kvalitetniji život kasnije jer često promene svoje prioritete“.

„Neophodno je redovno raditi mamografiju, a izmedju tih pregleda vršiti samopreglede“, kazala je Bogdanović Stojanović i dodala da se žene često plaše zračenja prilikom pregleda, ali da to „apsolutno ne ugrožava zdravlje“.

Ona je dodala da se u budućnosti mogu očekivati mnogi inovativni načini dijagnostikovanja raka dojke, kroz samo vadjenje krvi ili grudnjaka koji prati promene temperature.

Izvor: Beta

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

2 Replies to “Srbija druga u Evropi po smrtnosti od raka dojke

Ostavite komentar