POLITIKA REGION SRBIJA

Srbija pod lupom: Dva koraka napred, jedan korak nazad? Balkan jedan od komada koji nedostaje u slagalici Evrope,ali…

Srbija pod lupom: Dva koraka napred, jedan korak nazad? Balkan jedan od komada koji nedostaje u slagalici Evrope,ali…

Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: Dva koraka napred, jedan korak nazad?

Poruka samita EU: Potpuna evroatlantska integracija Zapadnog Balkana neće se dogoditi uskoro 

U izveštaju Minhenske bezbednosne konferencije koji je dostupan učesnicima ali i medijima širom sveta, Srbija se veoma često pominje: njen odnos prema EU, NATO, sukobu u Ukrajini, Kini i Rusiji. Evo šta tamo piše…
Na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji za koju je Volfgang Išinger rekao da je najveća i najvažnija do sada, danas će na jednom od panela (od 16 do 17 časova) učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U diskusiji pod naslovom Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: Dva koraka napred, jedan korak nazad? učestvovaće pored Vučića i Johanes Han, komesar EU za proširenje iz Austrije i predsednik Republike Kosovo* Hašim Tači – a vodiće je šef Minhenske konferencije Volfgang Išinger iz Nemačke. Očigledno je pitanje dijaloga između Beograda i Prištine u vezi sa Kosovom, visoko rangirana tema ove izuzetno značajne konferencije. Ali, ne samo to, već i razvoj celog regiona koji se na Zapadu rado i često naziva Zapadnim Balkanom.

To se vidi i po izveštaju Minhenske bezbednosne konferencije za 2019. koji je objavljen pre početka susreta i čiji je jedan odeljak posvećen Zapadnom Balkanu, a pored toga, Srbija se pojavljuje i u odeljku koji se bavi Istočnom Evropom.

Da vidimo prvo šta to o Zapadnom Balkanu (Albanija, BiH, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija) mogu da saznaju zainteresovani političari, stručnjaci za bezbednost, donosioci odluka i mediji širom sveta, imajući u vidu da je izveštaj prošlogodišnje bezbednosne konferencije sa sajta preuzet – 40 000 puta.

Foto: Pixabay

Balkan jedan od komada koji nedostaje u slagalici Evrope

Zapadni Balkan: Kad imaš ovakve prijatelje…

„Potpuna evroatlantska integracija Zapadnog Balkana neće se dogoditi uskoro – to je bila poruka samita EU-Zapadni Balkan 2018″ počinje ovaj odeljak pozivajući se na članak britanskog Gvardijana o samitu EU u Sofiji, objavljen 18. maja 2018.

„Lideri EU prepoznaju strateški značaj ovog komada koji nedostaje u slagalici Evrope. (Tu se ukazuje na članak DW na engleskom od 21. Juna 2003. o samitu EU u Solunu u kojem Britanac Kris Paten, tada Komesar EU za spoljne poslove, kaže da je – Balkan jedan od komada koji nedostaje u slagalici Evrope.) Međutim, nedostatak političkog i ekonomskog napretka u regionu, kao i zamor od proširenja unutar Evropske unije, na obe strane su umanjili veru u neizbežnost pristupanja EU.

Istovremeno, region je i dalje fragilan: U decembru 2018. Kosovo je – protivno želji NATO – odlučilo da osnuje svoju vojsku, na šta je Srbija odgovorila pretnjom oružanom intervencijom.

U Sarajevu su porasli strahovi od eskalacije etničkih tenzija od kako je srpski nacionalista Milorad Dodik osvojio mesto u predsedništvu zemlje.

A u međuvremenu, stanovništo Zapadnog Balkana izražava svoje nezadovoljstvo kako na protestima tako i okrećući leđa regionu – najviše odlaze mladi ljudi.

Autor Dijana Roščić

Izvor: DW  Foto: Screenshot

Ostavite komentar