SRBIJA

Šta je „poginuli“ svedok pričao o monstrumima Haradinaj

Ramuš Haradinaj je čovek koga je podržala Srpska lista. To već znate, kao i što znate ili ste čuli mnoge za sada neproverene priče o njegovoj tajnoj i dogovorenoj saradnji sa vlastima u Srbiji, na njihovu obostranu materijalnu i drugu korist, a na štetu građana.

Blic je objavio svedočenja izbeglice s Kosova Kujtime Beriše  o braći Haradinaj, pa vam prenosimo kako bi ih bolje upoznali.

Kujtim Beriša je nastradao pre nego što je svedočio protiv njih.

Foto: Gettyimages

Beriša je poginuo „pod čudnim okolnostima“ 16. februara 2007. u saobraćajnoj nesreći u Podgorici, navodi beogradski list.

„Blic“ podseća da je, pre nego što je uspostavljen novi Međunarodni sud za zločine OVK, formirana jedinica za zaštitu svedoka zbog iskustva sa ubijanjem i zastrašivanjem svedoka protiv Ramuša Haradinaja u postupku pred Haškim tribunalom, u kojem je na kraju oslobođen.

Kako se navodi, „bilo je planirano saslušanje Beriše o strašnim mučenjima i silovanju njegove supruge po komandi Haradinaja“.

Nastradao je pre svedočenja, ali je sačuvan njegov iskaz koji je dao 11. maja 2004. istražiteljima u Crnoj Gori, a u koji je „Blic“ imao uvid.

Kako navodi beograski list, Beriša je u tom iskazu direktno optužio Ramuša i Dauta Haradinaja za ratne zločine.

Svedočio je da su braća iz Albanije tokom 1997. donosili velike količine oružja i da su formirali štab OVK u rodnim Glođanima.

U iskazu Beriša kaže da je sreo naoružane Albance iz Glođana kako se povlače ka Ratišu dok je bio u šumi kako bi nasekao drva, a da mu je jedan od njih rekao da su „malopre pucali u Srbe, a da je Daut Haradinaj ubio dva policajca“.

Prema njegovim rečima, Idriz Baljaj Toger, desna ruka Ramuša Haradinaja, rekao je da je sve akcije protiv Srba i izdajnika (Albanaca) naredio Ramuš, što je zaustavilo dalju raspravu.

On je ispričao i kako je početkom jula, tokom noći, u njegovu kuću upao Toger sa četvoricom muškaraca u crnim uniformama.

„Toger mi je lisicama vezao ruke. Iz kreveta su digli moju suprugu Saniju i pod batinama nas odveli u štab u Rzniću. Mene su odmah bacili u bunar dubok više od tri metra, a Saniju odveli u štab. Nešto kasnije iz te rupe izvukli su me Gani Zenija i Taf Chefaj, koji su obezbeđivali Togera. Kad su me doveli u štab, on je odmah počeo da me tuče. Onesvestio sam se“, govorio je Beriša.

Kad se probudio, kako je rekao, bio je vezan na metalnom krevetu.

„To je bila njihova sprava za mučanje. Više puta su kroz mene puštali struju, da bi me napokon odvezali i izbacili u hodnik. Kasnije sam saznao da me je spasao Sami Haskaj sa još nekoliko komišija“, naveo je on dodajući da mu je kasnije supruga ispričala da ju je silovao Toger.

Govorio je i o mučenjima u štabu zarobljenih policajca Zenuna Gašija, Misina N. i njegovog sina Saljije, kao i još jednog Albanca.

„Tu u štabu njima su naredili da se okrenu ka jednoj jabuci. Toger je isukao nož iz pojasa i jednim potezom Zenunu Gašiju rasekao butni mišić do kostiju. Jedan od njegovih ljudi doneo je so i ubacio u ranu, a drugi je nasilno preko pantalona nekakvih zarđalim šilom ušivao zasoljenu ranu“, svedočio je Beriša navodeći i da je Toger odsekao nos Misinovom sinu Sajliji i naterao oca da ga pojede.

On je pričao i kako mu je bilo naređeno da požanje njivu dve Srpkinje, majke i ćerke iz Gornjeg Ratiša, kada je video kako dve žene iz kuće izvodi Toger sa svojim potčinjenima.

„Sve vreme su ih tukli. Ubacili su ih u džip i odveli u pravcu Radonjiičkog jezera. Posle dvadesetak minuta čuli smo nekoliko kratkih rafala“, pričao je Beriša navodeći da je kasnije čuo da je Toger ubio i te dve Srpkinje.

Krematorijum Klečka i Radonjićko jezero, Foto: 1.bp.blogspot.com

On je dodao da je video stotine izmasakriranih tela pored kanala kod Radonjičkog jezera, među kojima su bile i dve stare Srpkinje.

Nekadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je za „Blic“ da je Beriša među 19 nastradalih svedoka protiv Ramuša Haradinaja.

Foto: Getty Images, Izvor: B92, Tanjug, Blic

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar