SRBIJA VESTI

Šta su Diković i Kuoči razgovarali na niškom vojnom aerodromu

Šta su Diković i Kuoči razgovarali na niškom vojnom aerodromu

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se 23. avgusta  na niškom vojnom aerodromu sa komandantom KFOR-a general-majorom Salvatoreom Kuočijem. Tom prilikom oni su razgovarali o saradnji Vojske Srbije i KFOR-a, kao i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i duž administrativne linije sa Kosovom, saopšteno je iz Vojske Srbije.

Diković je ocenio da je bezbednosna situacija na KiM složena, a da Vojska Srbije međunarodne snage na Kosovu prepoznaje kao:

„Važan faktor stabilnosti i garant bezbednosti za stanovništvo i zaštitu našeg nacionalnog, kulturno-istorijskog i verskog nasleđa u pokrajini.“

Sastanci načelnika Generalštaba Vojske Srbije sa komandantom KFOR-a održavaju se redovno, podsećaju iz Vojske Srbije.

Radi se o susretima na visokom nivou Zajedničke komisije za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma, koju čine komisija komande KFOR-a i komisija predstavnika snaga bezbednosti Republike Srbije.

Zvaničnici KFOR-a prethodno su se sastali sa predstavnicima srpske vojske.Foto:KFOR

Sastanci Zajedničke komisije se redovno održavaju na različitim nivoima od 1999. godine, radi sprovođenja Vojnotehničkog sporazuma.

Podsetimo, Kuoči se prošle nedelje sastao sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova, Bejtušom Gašijem, kada su ocenili da je bezbednosna situacija na Kosovu stabilna. Prethodno su zamenik komandanta KFOR-a general Janoš Combok (Janos Csombok) i KFOR-ova Zajednička komisija za implementaciju posetili „administrativnu graničnu liniju“ i sastali se sa Komisijom za sprovođenje vojnog tehničkog sporazuma iz Glavnog štaba Vojske Srbije. Tada je istaknuto i da su KFOR i Vojska Srbije zajednički posvećeni garantovanju mirnog i sigurnog okruženja u regionu. piše KoSSev.

Podsetimo i da su na tom sastanku Kuoči i Gaši ocenili da je  bezbednosna situacija na Kosovu stabilna

Bezbednosna situacija na Kosovu je stabilna – ocenili su komandant KFOR-a general-major Salvatore Kuoči i kosovski ministar unutrašnjih poslova Bejtuš Gaši.

Oni su razgovarali 18. avgusta u okviru, kako je navedeno, redovnih sastanaka, kada su ocenili i da je komunikacija kosovskog MUP-a i KFOR-a dobra i da je potrebno da se ona unapredi.

Zvaničnici KFOR-a prethodno su se sastali sa predstavnicima srpske vojske

Zamenik komandanta KFOR-a general Janoš Combok (Janos Csombok) i KFOR-ova Zajednička komisija za implementaciju posetili su „administrativnu graničnu liniju“ i sastali se sa Komisijom za sprovođenje vojnog tehničkog sporazuma iz Glavnog štaba Vojske Srbije, saopšteno je iz KFOR-a.

Iz KFOR-a nisu precizirali o kojoj se administrativnoj liniji radi, ali su naveli da je sastanak deo „redovnih aktivnosti partnerstva i saradnje“ između KFOR-a i Vojske Srbije, te da su, kako su istakli – zajednički posvećeni garantovanju mirnog i sigurnog okruženja u regionu.-pisao je o sastanku KoSSev.

Izvor:Jutarnji GLASnik                                 Foto:Printscreen

Ostavite komentar