Seksualno uznemiravanje doživelo 92 odsto devojaka u Srbiji
SRBIJA

Svaki četvrti mladić u Srbiji veruje da šamar nije nasilje, a svaki deseti da je opravdano ponekad udariti devojku

Činjenica da svaki četvrti mladić u Srbiji veruje da šamar nije nasilje, a svaki deseti da je opravdano ponekad udariti devojku – poražavajuća je.

Foto: Pixabay

To je izjavila potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović.

Istraživanje, ocenila je Mihajlovićeva, istovremeno govori u prilog činjenici da borbu protiv rodno odgovornog nasilja treba započeti odmalena, učeći dečake i devojčice o rodnoj ravnopravnosti i potrebi da poštuju jedni druge, čime stvaramo nenasilno društvo, kojem težimo,

Mihajlovićeva je, prema saopštenju, istakla da je važno ohrabriti žene da prijave nasilje, za šta je potrebno da umeju da prepoznaju obrasce nasilja i ne prihvataju izgovore nasilnika.

„Sve počinje od šamara, jer ko je u stanju da udari ženu, u stanju je i da je ubije. Verujem da se mnogi slučajevi porodičnog nasilja ne bi desili da je taj prvi šamar bio prepoznat kao opasnost“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je izjavila da je potrebno edukovati mlade ljude i promeniti patrijarhalno razmišljanje društva koje odgovornost za nasilje neretko prebacuje na žrtvu.

„Neprihvatljivo je da svaka treća mlada osoba u Srbiji, bez obzira na pol, smatra da je devojka sama kriva ako je neko napadne zbog kratke suknje i uske majice. Odgovornost za nasilje ne sme da se prebacuje na žrtvu!“, dodala je ona.

Mihajlovićeva je podsetila i da novi Zakon o rodnoj ravnpopravnosti, između ostalog, predviđa specijalizovane mere za borbu protiv nasilja nad ženama, rad na prevenciji nasilja, ali i edukacije i uvođenje rodne ravnopravnosti u obrazovni sistem.

Izvor: Tanjug

 

Ostavite komentar