SRBIJA

U studentskoj poliklinici svake nedelje po jedna osoba sazna da je HIV pozitivna

U studentskoj poliklinici u Beogradu svake nedelje po jedna osoba sazna da je HIV pozitivna, a ove godine tu je registrovano 36 osoba koje su HIV pozitivne, kazala je načelnica centra za prevenciju side Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu Mila Paunić.
Foto: Screenshot/ Youtube

Mila Paunić je na konferenciji održanoj u Beogradu povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv AIDS, kazala da do decembra očekuje da se u Centru za prevenciju side broj registrovanih HIV pozitivnih poveća na 40 osoba.

„Oko deset osoba se dnevno testira u našem Centru, to je oko četrdesetak osoba na nedeljnom nivou i svake nedelje imamo jednu osobu koja sazna da je HIV pozitivna“, istakla je Paunić.

Dodala je da je u 2005. godini na 202 testirane osobe u Srbiji jedna bila HIV pozitivna, u 2016. godini je na 52 osobe jedna pozitivna, dok je u ovoj godini na 42 testirane osobe jedna osoba pozitivna.

„Dostigli smo populaciju koja jeste u riziku. Brojke govore o tome koliko je naša epidemija vrlo ozbiljna“, ocenila je Paunić.

Dodala je da je loša strana to što se u Srbiji šire poruke kojima se HIV povezuje sa smrću, dok, kako je ocenila, poruka treba da bude da se sa HIV-om živi.

„Osoba koja na vreme sazna da je HIV pozitivna će biti dobro i njen životni vek se neće razlikovati od životnog veka osobe koja nema HIV ako se primenjuje terapija“, kazala je Paunić.

Izvršni direktor Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om Vladimir Antić je kazao da je testiranje na HIV veoma važno jer u Srbiji oko 1.000 do 2.000 osoba ne zna da je HIV pozitivno.

Anitć je kazao da je prema podacima Instituta za јаvnо zdrаvljе Srbiје Dr Milan Jovanović Batut od 1985. godine do 20. novembra ove godine u Srbiji registrovano 3.585 osoba koje su inficirane HIV-om, od čega je 1.105 osoba umrlo.

Dodao je da svake godine između pet do deset pacijenata u Srbiji umre od HIV infekcije, kao i da se najveći broj inficiranih otkrije u Beogradu.

Antić je kazao da će sutra u Beogradu, povodom 1. decembra, svi moći da se testiraju od 9 do 12 časova na Akademskom platou ispred Filozofskog fakulteta, a od 13 do 16 časova kod Palate „Srbija“, u Novom Beogradu.

Dodao je da je testiranje besplatno, da dobijanje rezultata traje 10 minuta kao i da nije potreban identifikacioni dokument.

Izvor: N1

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar