SRBIJA

Udruženja protiv Žike Ajdačića: Onaj ko je ustoličio turbo folk ne može biti kandidat za Nacionalni savet iz oblasti književnog stvaralaštva i prevodilaštva

Srpski PEN centar, Srpsko književno društvo i Udruženje književnih prevodilaca Srbije saopštili su da Živorad Ajdačić ne može biti kandidovan za člana Nacionalnog saveta iz oblasti književnog stvaralaštva i književnog prevodilaštva na predlog reprezentativnih udruženja.

Jutarnji GLASnik, Printscreen/ agencije

U saopštenju se ističe da se tri od četiri reprezentativna udruženja iz oblasti književnog stvaralaštva i književnog prevodilaštva izričito protive kandidaturi Ajdačića.

Pored toga, kako se navodi, prilikom izbora Ajdačića za kandidata grubo su narušeni Zakon o kulturi i zakonska procedura za izbor članova za Nacionalni savet.

Precizira se da zakon predviđa da se članovi Nacionalnog saveta biraju iz reda uglednih i afirmisanih umetnika i stručnjaka u kulturi, a književna bibliografija Ajdačića, prema katalogu Narodne biblioteke Srbije, broji tri članka i jednu brošuru nedefinisanog žanra.

Drugim rečima, Ajdačić ne može predstavljati književno stvaralaštvo u Nacionalnom savetu jer ne zadovoljava osnovni zakonski uslov za članstvo u tom telu.

U saopštenju se naglašava i da je Ajdačić sam sebe javno diskvalifikovao kao potencijalnog zastupnika interesa književnog prevodilaštva izjavom datom listu „Politika“ 14. januara 2013. godine da književno prevodilaštvo nije umetnost.

Podseća se i da je Ajdačić javnosti poznat pre svega kao producent MESAM-a, festivala koji je svojevremeno promenio lice domaće estrade i ustoličio na njoj muzički žanr nazvan turbo folk.

Srpski PEN centar, Srpsko književno društvo i Udruženje književnih prevodilaca Srbije stoje na stanovištu da Nacionalni savet ne može pretendovati na ugled i javni uticaj, niti može imati kredibilitet za davanje mišljenja o pojavama u kulturi, ukoliko bude sastavljen od ljudi kao što je Ajdačić, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Fonet

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar