SRBIJA

Udvostručene sretenjske stipendije za đake i studente

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odlučeno da će stipendije za izuzentno nadarene učenike i studente, koje se uručuju povodom Sretenja, biti dvostruko uvećane.
Foto: Screenshot/ Youtube

„Učenici će umesto planiranih 7.500 dinara dobijati 15.000, studenti umesto 12.000 dinara 24.000, dok će stipendije za one na doktorskim studijama biti 30.000 dinara“, rekao je predsednik na svečanosti u Palati Srbija.

Vučić je zahvalio ministru prosvete Mladenu Šarčeviću što mu je dao priliku da najboljim učenicima i studentima saopšti tu lepu vest oko koje su se dogovorili sa premijerkom Anom Brnabić pred početak skupa.

Predsednik je dodao da Šarćeviću zahvaljuje na toj prilici jer mu obično zapadne da govori samo najteže stvari, dok se ministri obično javljaju sa najboljim vestima.

„Uz mnogo rada napornog i teškog uveren sam da ćete moći da ostvarite najveći deo svojih snova i uradite velike stvari za našu zemlju“, rekao je Vučić najboljim đacima i studentima kojima su danas uručeni ugovori o stipendijama.

Foto: Screenshot

Srbija će, kako je najavio predsednik, nastaviti i ubuduće da nagrađuje i pomaže najboljima, a oni će joj to vratiti tako što će nastave da uče, da budu pošteni, da se bore, rekao je predsednik i dodao da svi treba da znaju da je patriotizam jedna od vrednosti prosvećenog čoveka.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u budžetu obebezdilo sredstva za stipendije za 247 nadarenih učenika, od toga 157 novih i 90 starih stipendista učenika.

Ukupan broj studenata koji ostvaruju pravo na stipendiju za izuzetno nadarene studente je 704, od kojih su 362 nova kandidata a 342 stara. Od toga 678 je studenata osnovnih i master studija a 26 doktoranata.

Za ostvarivanje prava na stipendiju učenici i studenti polagali su standardizovane testove, osim učenika i studenata umetničkih srednjih škola i akademija koji nisu na teoretskom odseku.

Školske 2017/2018. godine na konkurs za dodelu stipendiju se prijavilo 900 studenata.   Stipendije su nepovatne i biće isplaćivane u 12 mesečnih rata.

Izvor: N1

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar