SRBIJA

Vukov brat ponovo truje po Srbiji: Posle „Juvitane“, prodavao buđave čokolade „Banat“

Poljoprivredna inspekcija povukla je sa tržišta 4,3 tone mlečne čokolade „Banat“ zbog plesni, a vlasnik kompanije „Svislajon“ u okviru koje ta fabrika posluje, Rodoljub Drašković, rekao je da ne zna šta se dešava i da već tri meseca nije u Srbiji.
Ilustracija, Jutarnji GLASnik/ Foto Screenshot/ Youtube

Kako piše „Politika“, redovnom kontrolom u magacinu proizvođača, koji posluje u okviru grupacije „Svislajon Takovo“, inspektori su ustanovili ovu nepravilnost i naložili toj kompaniji povlačenje kompletne serije mlečne čokolade sa visokim sadržajem mleka – u pakovanju od 90 grama.

„Svislajon“ je ovu informaciju već objavio na svom sajtu i pozvao potrošače koji su kupili proizvod iz serije L 21.10.2018. da ga zamene u njihovim radnjama.

Nenad Vujović, načelnik poljoprivredne inspekcije, potvrdio je da je ova nepravilnost uočena tokom redovne kontrole pogona konditorske industrije, koja i dalje traje.

– Uzorkovanje je rađeno u magacinu fabrike „Banat“. Kako smo obavešteni, povučena je sva čokolada, a deo ove serije, po našim saznanjima, izvezen je i u Makedoniju – rekao je Vujović.

Kako objašnjava, plesan je zapravo buđ, a reč je o nehigijenskoj neispravnosti proizvoda, verovatno kao posledici dužeg stajanja u magacinu.

Vujović ističe da je proizvođač postupio po zakonu, objavivši ovu informaciju na svom sajtu. Opoziv proizvoda uobičajena je praksa svuda u svetu, ali i obaveza po domaćim propisima, mada proizvođači to često izbegavaju, napominje beogradski list.

„Svislajon“, u vlasništvu Rodoljuba Draškovića, fabriku čokolada „Banat“ iz Vršca kupio je sredinom prošle godine od požarevačkog „Bambija“, čime je Drašković proširio asortiman u svom lancu prodavnica „Slatka kuća“.

Ova fabrika mesečno proizvodi oko 2.000 tona čokolade, a toliko i proda, i to oko 40 odsto na domaćem, a ostalo na izvoznim tržištima, navodi „Politika“.

List podseća da je „Svislajon“ novembra prošle godine bio u centru skandala zbog spornih dečjih kašica „Juvitana“.

Izvor: Blic

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar