SRBIJA VAŠ GLAS VIDEO GLASNIK

Zaštićen svedok: Naučnici Vinče nisu dobrodošli u sindikat zaposlenih u nauci??? Za koga li je osnovan?Audio

„Suncobrani, kišobrani…“
U Vinči se ne popravljaju, ali mogu biti razlog za probleme u sindikatu naučnika???

Zaštićen svedok: Naučnici Vinče nisu dobrodošli u sindikat zaposlenih u nauci??? Za koga li je osnovan?

Predsednik Sindikalne organizacije samostalnih sindikata INN „Vinča“ sindikata zaposlenih u nauci u Institutu „Vinča“, Miroslav Dragutinović, koji je i šef komercijalne službe očigledno je u panici, tvrde izvori iz Vinče , koji su zabrinuti zbog ponašanja predsednika sindikata , koji bi po samoj funkciji morao da bude tu zbog radnika.

Međutim, zaposleni koji žele da pristupe ovom sindikatu kažu da Dragutinović „cepa“ pristupnice zaposlenih za koje misli da će na eventualno organizovanoj skupštini glasati protiv njega i ne dozvoljava da članstvu pristupe oni koji ne misle kao on.

Kako javljaju izvori iz Vinče, zgranuti ponašanjem Dragutinovića koji pocepao je dve pristupnice i to doktora nauka dr D. B. i dr B. K. , samo što ne želi da prima u sindikat članove,  za koje smatra da ga neće podržati kao jedinog kandidata za mesto predsednika. Zakazao je sednicu sindikalnog odbora, za četvrtak, 7. novembra, ali očigledno predsednik članove sindikalnog odbora, poziva selektivno i to onog dana kada i održava sednicu, kako slučajno neko drugi od članova sindikata ne bi prisustvovao sednici, jer zvaničnog poziva nema, žale se zaposleni u Institutu.

Nezadovoljni sindikatom Nezavisnost, zaposleni u Vinči žele u drugi sindikat,ali…

S obzirom na to da sedam godina nije održao Skupštinu članova sindikata, a da je prema statutu morao to da uradi još pre dve godine, on pokušava na svaki način da ostane na funkciji što duže i pri tome ne podnosi nikakav izveštaj članovima o finansijama kako ih troši. Miroslav Dragutinović je više puta na račun sindikata dobijao donacije u iznosima od više stotina hiljada dinara od rukovodstva Instituta kako bi ranije Milici Marčeti Kaninski davao podršku za njene „kriminalne radnje“, a sada to čini i sa sadašnjom vd direktorkom Snežanom Pajović, tvrde naši izvori.

Takođe dodaju da je pitanje oko izbora sada podstaknuto peticijom, gde su zaposleni tražili da se u tom sindikatu zakonito bave sindikalnim aktivnostima.

„Suncobrani, kišobrani…“
U Vinči se ne popravljaju, ali mogu biti razlog za probleme u sindikatu naučnika???
U dopisu koji smo dobili navodi se:

„Pre mesec dana prilikom uručenja pristupnice bivšem direktoru Centra – Operativa Slobodanu Jovanoviću, u kancelariji direktorke Centra ZS, vređao je i vikao na Slobodana Jovanovića i to u prisustvu tadašnje direktorke Vilme Šotić, a nakon toga napisao i zaveo dopis verovatno vd direktorki Instituta, jer je isti vrlo nepismeno sačinjen, a u skladu sa stručnom spremom i kvalifikacijama koje poseduje sadašnji „predsednik“ sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti.“

Više o tome ko je Slobodan Jovanović, kome su ušli u kancelariju i promenili bravu LINK

U dopisu se navodi da je Slobodan Jovanović navodno uzurpirao kancelariju i inventar Sindikata kao i računar u prostoriji biblioteke. Prilikom razgovora koji možete preslušati ovde, vidi se da je predsednik „samostalnog“ sindikata bio vidno uznemiren 11.10.2019. godine, i to glasinama da je pomogao da se iznesu tri suncobrana iz kruga Instituta, vredna 450 evra. Naime kao jedan od članova komisije za razduživanje bivšeg zakupca restorana društvene ishrane, suncobrane nije želeo da unese u restoran, već ih je ostavio na terasi iako restoran nije radio.

„Suncobrani, kišobrani…“
U Vinči se ne popravljaju, ali mogu biti razlog za probleme u sindikatu naučnika???

Nakon toga su se pojavili navodno ljudi iz kompanije koja je donirala suncobrane koji su sami sebi napisali propusnicu i koji su izneli sva tri suncobrana iz kruga Instituta. Takođe u dpisu koji je poslao direktorki Pajović, Miroslav Dragutinović navodi da je doživeo neprijatnosti i uvrede od Slobodana Jovanovića, a u snimku (koji je poslat kao dokaz šta se dogodilo) se čuje kako jedan predsednik sindikata NAUČNIH radnika Instituta od nacionalnog značaja, sa povišenim tonom psuje i ućutkuje čak i tadašnju svoju direktorku Vilmu Šotić.

O svemu ovome biće obaveštena i predsednica Granskog sindikata dr Đurđica Jovović, koja se do sada nije oglašavala po pitanju afera koje su se desile i još uvek se dešavaju u našoj najvećoj naučnoistraživačkoj instituciji od nacionalnog značaja, kao i drugi nadležni organi.“

A kako predsednik sindikata  Dragutinović razgovara sa zaposlenim koji želi da potpiše pristupnicu za Sindikalnu organizaciju samostalnih sindikata INN „Vinča“ prikazuje se u audio snimku.

Audio snimak, „bipovan“ zbog psovki koji je došao u posed Jutarnjeg GLASnika, izvor poznat redakciji je krajnje neprofesionalna i govori o daljem haosu koji očigledno i dalje traje u Institutu Vinča:

 

Potražili smo i dobili komentar Slobodana Jovanovića, o kome je Jutrarnji GLASnik već pisao, da je smenjen i kao direktor i kao uzbunjivač na ove navode i komentar na audio snimak.

Odgovor Slobodana Jovanovića koji prenosimo u originalu:

„• dopis Miroslava D. nesumnjivo govori o tome da su pisani u dogovoru između vd direktorke Snežane Pajović i navodnog „predsednika“ Samostalnog sindikata naučnih radnika Instituta „Vinča“
• da je neophodno bilo prvo poslati ovo Obaveštenje i upoznati Slobodana J sa navodima oko tvrdnji koje je izneo predsednik Samostalnog sindikata naučnih radnika Instituta „Vinča“ MD
• da nisu predočeni nikakvi konkretni dokazi o navodima Miroslava Dragutinović iznetim u dopisu od 11.10.2019., te se može reći da su činjenice paušalno iznete, zlonamerne i tendenciozne sa ciljem da se naškodi Slobodanu J. da dopis mnogo liči na dopise koje je upućivala bivša direktorka Milica Marčeta
• u dopisu Miroslava Dragutinovića se tačno ne precizira kada je doživeo neprijatnosti i uvrede od Slobodana J. kakve su to bile neprijatnosti i uvrede, da li se to desilo pre godinu ili dve, ili 11.10.2019. godine kada je zaveden „dopis“ nekom direktoru…
• iz dopisa se ne precizira kome se Miroslav D. tačno obraća, kom direktoru… i …konkretno zbog čega, već samo da je dopis naručen iz kabineta vd direktora….
• da Slobodan J, nikada nije uzurpirao kancelariju Samostalnog sindikata naučnih radnika Srbije, koja se nalazi u biblioteci Instituta, jer ona nikada nije ni pripadala tom sindikatu.

Upad u kancelariju smenjenog uzbunjivača Slobodana Jovanovića LINK

-da za sporni računar koji se nalazio u kancelariji koju koristi apsolutno nikada nije bio predmet spora između Miroslava D. i Slobodana J. Prvi put kada je Miroslav D. zatražio da taj računar da se prebaci u prostorije Sindikata naučnih radnika Instituta Vinča to je i učinjeno od strane Duška Prodanović dana 11.10.2019. god.
• da ništa drugo osim zubarske stolice i radnog stola se nije nalazilo u kancelariji i da navodi da se u toj kancelariji nalazi i drugi „inventar“ sindikalne organizacije koju predvodi Miroslav D. su neistiniti.
• Slobodan J. nikada nije koristio tu kancelariju osim što je tu smestio svoja osnovna sredstva posle primopredaje dužnosti.
• računar koji je bio u kancelariji, a za koji Miroslav D. tvrdi da pripada Sindikatu, a ne prilaže ni jedan dokaz je 11.10.2019. godine posle razgovora Slobodana J. i Miroslava D. u kancelariji tadašnje direktorke Centra ZS Vilme Šotić istog trenutka premešten u sindikalne prostorije koje se nalaze u zgradi br. 35.
• uvrede 11.102019. nije doživeo Miroslav D., već Slobadan J. na koga je Miroslav D. vikao, vređao, a i psovao, a sve u prisustvu Vilme Šotić.“

A možda je za sve ovo što se dešava u Vinči razlog:

Da podsetimo bivši direktor Slobodan Jovanović zatekao je širom otvorena vrata kancelarije i zamenjenu bravu pre nego što je izvršio primopredaju dužnosti posle razrešenja sa tog radnog mesta. Došla je i policija koja je utvrdila činjenice, ali i da” baš tih”dana su kamere bile isključene, tako da nije snimljeno ko je ulazio i da li su nestali podaci iz računara ili dokumentacija. A važnost informacija posebno što je reč o “uzbunjivaču” je neprocenjiva za utvrđivanje “čistog” poslovanja instituta “Vinča”.

Napad i provokacije pratili su i postavljenje nove v.d. direktorke kada je u hodniku Instituta Vinča Mihajlo Mudrinić, bivši pomoćnik za IT, blizak bivšoj direktorki  Marčeti, nasrtao i gurao Slobodana Jovanovića, tada još uvek direktora Centra za tehničku operativu. Svemu su prisustvovali i svedoci naučnici, ali i pripadnici policije PU Kaluđerica. Inače kad je Slobodan Jovanović išao da prijavi ovaj napad, policija ga je odgovorila od pisanja zapisnika??? Interesantan je podatak da su razlog rasprave zašto je Slobodan Jovanović tužio za mobing bivšu direktorku Marčetu, bile nesuglasice oko uvođenja informacionih sistema, gle slučajnosti koje je baš taj Mudrinić vodio.

Pročitajte više LINK-Povratak “VINČANSKE SEKTE”, Uplašeni naučnici „banditi“ veruju u nadležne-EPILOG na sudu

Autor:Branka Lazić                                             Foto: Jutarnji GLASnik, Ilustracije

Izvor:Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar