POLITIKA SRBIJA

Zukorlić protiv rektora: Nemaju moć da me smene

Beograd — Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Muamer Zukorlić kaže da zahtev za njegovu smenu nema težinu.
Foto: Printscreen/ agencije

Podsetimo, njegovu smenu tražio je Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije.

Zukorlić kaže da njihov zahtev nema težinu, da nije podnet po proceduri i da Odbor nema obavezu da ga razmatra.

„Ako kažete za nekog da je nekompetentan, onda navedite koje to kompetencije ne ispunjava i po kojim standardima. Ako kažete – zloupotrebio položaj, navedite kojim postupkom. Nemamo nijednu pravnu ni logičku argumentaciju njihovih optužbi“, rekao je Zukorlić za „Politiku“.

On apeluje na elektronske medije da naprave emisiju uživo, pozovu svih 17 rektora državnih i privatnih univerziteta u KONUS-u s jedne strane i samo njega s druge kako bi se „argumentovano sučelili i da javnost Srbije vidi ko govori istinu“.

Zukorlić za „Politiku“ kaže da je skupštinskom Odboru za obrazovanje dostavljen zahtev za njegovo razrešenje sa funkcije predsednika tog tela, ali ističe da „ne može da pokrene smenu svako kome padne na pamet da skloni nadzor“.

On objašnjava da je skupštinsko telo za obrazovanje, između ostalog, i nadzorni organ svim segmentima i ustanovama obrazovanja.

„Incijativa KONUS-a pokrenuta je za vreme donošenja Zakona o visokom obrazovanju, kada sam izneo predlog da se taj propis popravi amandmanima, što je ta oligarhijska grupa shvatila kao opasnost po svoje monopolističke pozicije“, kaže Zukorlić. On dodaje da su u KONUS-u „mislili da će ga zaplašiti zahtevom za smenu i da će zaboraviti amandmane“.

„Nisam ja taj koji se plaši, niti koji se potkupljuje“, ističe Zukorlić, dodajući da su usvojeni svi amandmani Odbora za obrazovanje čime je zakon u znatnoj meri popravljen, a ključno je što onemogućava monopol.

Za inicijativu KONUS-a Zukorlić kaže da samo ukazuje da su njegove optužbe tačne i da su oni „do ovog zakona bili svojevrsna paradržavna formacija koja je u visokom obrazovanju imala apsolutnu moć, a nije imala nikakvu odgovornost“.

„Moj zahtev je bio da se njihova paradžavna moć ukine“, uverava Zukorlić, koji razloge koje KONUS navodi u zahtevu za njegovu smenu sa čela Odbora za obrazovanje ocenjuje kao kvalifikacije s namerom diskvalifikacije, targetiranja i stigmatizacije bez argumenata.

Izvor: Tanjug/ Politika/ B92

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar