SVET

14-88, šifre za rasizam i neonacizam. Slovački političar neonacista i njegov ček

Slovačka policija optužila je predsednika regiona Banske Bistrice i lidera ekstremističke parlamentarne Narodne stranke Naša Slovačka (LSNS) Marijana Kotlebu za ispisivanje „neonacističkog“ čeka.

Kotleba je marta jednoj siromašnoj slovačkoj porodici sa invalidnim detetom predao ček na tačno 1.488 evra.

Policija je protumačila da broj 14 na čeku izražava 14 reči rasističkog manifesta jednog od članova američke ekstremističke organizacije Kju-Kluks-Klan, a 88 je šifra koju neonacisti koriste umesto pozdrava „Hajl Hitler!“.

Kotlebi zato preti kazna od šest meseci do tri godina zatvora zbog javnog izražavanja simpatija prema nacistima i neonacizmu.

Slovački glavni tužilac Jaromir Cižnar zatražio je još maja zatržio od Najvišeg suda Slovačke da zabrani ekstremističku Kotlebinu LSNS kao stranku s fašističkim tendencijama, koja želi da sruši demokratski sistem u zemlji.

Kotlebine „fašiste“, koji su u martu 2016. godine osvojili osam odsto glasova na parlamentarnim izborima i prvi put u samostalnoj Slovačkoj doveli ekstremiste u slovački parlament, otvoreno tako nazivaju i predsednik Slovačke Andrej Kiska i premijer Robert Fico, i bojkotuju ih.

Peter Vajzenbaher iz slovačkog Instituta za ljudska prava je zatražio da Slovačka preduzme korake poput susedne Austrije koja ni na registarskim tablicama ne dozvoljava skraćenicu Š, koje su koristile nacističke trupe, a ni broj 88.

Foto: Reuters, Printscreen/ slobodnaevropa.org

Izvor: Beta/ Blic

Ostavite komentar