Rusija: Godinu dana zatvora za lažnu vest
SVET

23 zemalje proteralo ruske diplomate. 11 evropskih zasad neće

Više od 20 zemalja proteralo je ruske diplomate zbog slučaja Skripalj, a 11 evropskih zemalja zasad tu meru neće sprovoditi – Austrija, Belgija, Bugarska, Grčka, Irska, Kipar, Luksemburg, Malta, Slovačka, Slovenija i Portugalija, navodi danas EUObserver.
Foto: Pixabay

Te članice Evropske unije su saopštile da neće proterati diplomate, ali su izrazile podršku Velikoj Britaniji i osudile trovanje.

Dvostruki agent Sergej Skripal i njegova ćerka nađeni su ranije ovog meseca bez svesti u engleskom gradu Solsberiju.

Njihovo stanje se od tada opisuje kao kritično.

Velika Britanija je za napad okrivila Rusiju i proterala 23 diplomata.

Moskva je odbacila optužbe i najavile protivmere.

Zemlje koje su sledile primer Londona i proterale ruske diplomate su: SAD (60), Ukrajina (13), Kanada (4), Francuska (4), Nemačka (4), Poljska (4), Litvanija (3), Češka (3), Španija (2), Australija (2), Danska (2), Italija (2), Holandija (2), Albanija (2), Estonija (1), Rumunija (1), Švedska (1), Hrvatska (1), Finska (1), Letonija (1), Mađarska (1), Makedonija (1) i Norveška (1).

NATO proteruje sedam ruskih diplomata

NATO povlači akreditive sedam diplomata u misiji Rusije pri NATO, a biće odbijeni tekući zahtevi još troje za akreditive, rekao je  generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavljujući tu odluku povezanu s trovanjem bivšeg dvostrukog agenta u Velikoj Britaniji.

Severnoatlantski savet je po toj odluci smanjio veličinu ruske misije pri NATO za trećinu, na dvadeset zvaničnika, navodi se u izjavi NATO.

„Ovim se šalje jasna poruka Rusiji da postoje cena i posledice njenog neprihvatljivog i opasnog ponašanja“, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je ukazao da je trovanje bivšeg dvostrukog agenta u Solsberiju predstavljalo prvu upotrebu nekog nervnog otrova na teritoriji NATO, i da su 14. marta saveznici NATO izrazili jasnu zabrinutost i osudili to „nesmotreno kršenje medjunarodnih normi“, navodi se u saopštenju Alijanse.

Kako je rekao Stoltenberg, odluka NATO o proterivanju ruskih diplomata deo je „širokog, snažnog i koordiniranog međunarodnog odgovora“ posle upotrebe nervnog otrova u Solsberiju.

Te mere su „proporcionalne“ i u skladu s pravnim obavezama Alijanse, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ta odluka „ne menja politiku NATO prema Rusiji“.

„NATO ostaje posvećen dvostrukom pristupu jakoj odbrani i otvorenosti dijalogu, uključujući rad na pripremama sledećeg sastanka Saveta NATO-Rusija“, navodi se u saopštenju.

Više od dvadeset zemalja, uključujući SAD i mnoge iz EU, najavilo je proterivanje ukupno više od 130 ruskih diplomata u znak solidarnosti s Velikom Britanijom zbog trovanja bivšeg špijuna u Engleskoj.

Izvor: Beta

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar