REGION SVET

AK „Pliberk Blajburg“: Blajburg je najveća fašistička manifestacija u Evropi

Austrijanci pokrenuli kampanju protiv ustaške godišnjice na Blajburgu
Foto: no-ustasa.at

Austijska organizacija AK „Pliberk Blajburg“, koja deluje pod sloganom „Protiv svakog nacionalizma i istorijskog revizionizma“, pokrenula je onlajn kampanju protiv komemoracije vojsci Anta Pavelića sa ustaškim obeležjima, koja se svakog maja održava u blizini austrijskog gradića Blajburga.

Foto: no-ustasa.at

Njihova internet stranica no-ustasa.at pruža detaljne informacije o istorijskoj pozadini blajburške komemoracije, ali i o tome kako se ona pretvorila u jedan od najvećih neonacističkih skupova u Evropi, kako pišu brojni evropski mediji.

„Svake godine se u maju nadomak Blajburga sastaje više hiljada nacionalista iz Hrvatske i hrvatske dijaspore. Pod plaštom crkvene komemoracije odaje se počast NDH koja je kolaborirala s nacističkom Nemačkom i relativizuju se njihovi zločini. Među učesnicima su visoki crkveni predstavnici, pa sve do neonacista iz mreže ’Krv i čast‘, to jest okupljen je celi spektar ekstremne desnice iz Hrvatske, što Blajburg čini najvećom fašističkom manifestacijom u Evropi“, navodi se u saopštenju AK Pliberk Blajburga.

kliknite na sliku za uvećanje

„Dugoročno želimo da se taj skup više ne održava. Želimo zato da stavimo na raspolaganje zbirku tekstova koja će, nadamo se, opravdati kritičko posmatranje ovog skupa“, navode iz inicijative.

kliknite na sliku za uvećanje

Među tekstovima koji su objavljeni na stranici no-ustasa.at nalaze se oni koji se bave „Mitom Blajburga“, tezama da se tamo dogodio „Holokaust nad Hrvatima“, te događanjima u zločinačkoj NDH. Tekstovi sa stranice dele se već i po društvenim mrežama.

Foto: no-ustasa.at

Izvor: Vesti online

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar