SVET

Bad Spenser dobio spomenik u Mađarskoj

Ljubitelji Bada Spensera, glumca u špageti vesternima koji je umro prošle godine, otkrili su juče njegov spomenik ne u rodnoj Italiji ni na američkom Divljem zapadu, već u Mađarskoj gde ima kultni status.
Foto: Screenshot/ Youtube

Bronzana statua visoka dva metra, koja prikazuje Spensera kao kauboja sa sedlom prebačenim preko ramena, otkrivena je u pešačkoj ulici u Budimpešti u prisustvu dve ćerke glumca, koji je rođen kao Karlo Pedersoli 1929. godine.

Posle Spenserove smrti u junu 2016, u 87. godini, vajarka Sandra Tasnadi predložila je gradskoj upravi Budimpešte da mu se oda pošta. Vlasti grada koji već ima park koji nosi Spenserovo ime, prihvatili su predlog s entuzijazmom.

Špageti vesterni koje je Spenser snimio sa svojim glumačkim partnerom Terensom Hilom kasnih šezdesetih i sedamdesetih godina u Mađarskoj imaju širok krug obožavalaca. Tolika popularnost leži u egzotici filmova čiji sadržaj su komunistički cenzori ocenjivali prihvatljivim.

„To je bio delić Zapada, slobode koja nam je bila dostupna“, rekao je jedan od prisutnih na otkrivanju spomenika.

Bad Spenser je i u mladosti stvarao veze sa mađarskom publikom, tokom uspešne karijere plivača i vaterpoliste, pa je na otkrivanju spomenika bio prisutan i jedan od njegovih „najboljih prijatelja“, mađarski vaterpolista Đerđ Karpati (83), osvajač olimpijske medalje.

Izvor: Beta/ 021

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar