SVET VESTI

BBC: Tramp zapretio da će rakete poleteti

Američki presednik upozorio Rusiju da sledi raketni napad na Siriju.
Foto: Screenshot

Američki predsednik Donald Tramp je putem Tvitera upozorio Rusiju „da se spremi“ za raketni napad na sirijske snage, koje su u savezništvu sa Moskvom, zbog upotrebe hemijskog oružja u gradu Dumi kod Damaska.

„Rusijo, spremi se, jer će naše lepe, nove i ‘pametne’ rakete poleteti“, poručio je na Tviter nalogu.

Visoki ruski zvaničnici su zapretili da će na svaki ruski napad žestoko odgovoriti.

Vlada predsednika Bašara Al-Asada demantovala je da je koristila hemijsko oružje u Dumi.

U jednom od prethodnih tvitova, Tramp je rekao da je sirijski lider „zver koja ubija gasom“.

SAD, Velika Britanija i Francuska su se saglasile da sarađuju i veruje se da su pripreme za zajedničku akciju u toku.

Šta se dogodilo u Dumi?

Sirijska opozicija i spasioci na terenu tvrde da su vladine vazdušne snage tokom napada na Dumu bacale bombe sa otrovnim hemikalijama.

Sirijsko-američko lekarsko društvo (SAMS) koje operiše na teritoriji koju kontrolišu pobunjenici i lokalno medeicinsko osoblje rekli su da je na lečenje primljeno više od 500 ljudi „sa simptomima koji ukazuju na bojne otrove“.

Svetska zdravstvena organizacija je u sredu zatražila da se njenim stručnjacima omogući da provere izveštaje po kojima je u Dumi poginulo 70 ljudi, od kojih su preko 40 „pokazivali simptome izlaganja otrovnim hemikalijama“. Očekuje se i dolazak istražnog tima iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

Duma je poslednje uporišta pobunjenika u blizini Damaska i prošle nedelje je bila izložena žestokim napadima sirijskih i ruskih snaga.

Pobunjenici su nakon dogovora s Rusima počeli evakuaciju civila iz grada.

Šta je ruska pozicija?

Zvanična Moskva je opisala izveštaje o upotrebi hemijskog oružja kao „smišljenu provokaciju“ kojom Zapad želi da opravda vojnu intervenciju protiv njene saveznice.

Nekoliko visokih ruskih funkcionera je u sredu saopštilo da će oboriti rakete i uništiti lansirne rampe ukoliko ruske snage u Siriji budu ugrožene.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je izjavila da petpostavlja da je cilj zapadnih sila da „vazdušnim udarima unište dokaze da je u pitanju provokacija… tako da ih međunarodni inspektori ne pronađu“.

Šta dalje?

Tramp je u utorak otkazao službeni put u Južnu Ameriku da bi mogao da se posveti Siriji.

To bi moglo da znači da se američki odgovor neće svesti na jednokratni udar i da se sprema veća vojna operacija, javlja dopisnica BBC iz Vašingtona Barbara Plet Ašer.

Sa druge strane, londonski Tajms javlja da je premijerka Velike Britanije Tereza Mej zatražila od Trampa dodatne dokaze da je u napadu upotrebljeno hemijsko oružje.

Američki razarač Donald Kuk, opremljen krstarećim raketama, uplovio je u Sredozemno more, a evropska agencija za cicilni avio saobraćaj Eurokontrol je upozorila avio prevoznike na „oprez“ prilikom preletanja preko istočnog Mediterana.

Izvor: BBC

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar