SVET

Beloruska prestonica Minsk – Najčistiji grad Evrope

Beloruska prestonica čuvena po jezerima i fontanama. Izuzetna kulturna ponuda i povoljne cene u restoranima
Foto: Shutterstock/ Printscreen/ Novosti

PRELEPA prestonica Belorusije je grad iz 11. veka koji oduševljava posetioce čistoćom. Grad je kompletno bio uništen tokom Drugog svetskog rata, a u istoriji je 18 puta sravnjen sa zemljom. Čuven je po jezerima, a ima i nekoliko stotina fontana.

10.00

Trg pobede je centar Minska, gde se nalazi obelisk visok 38 metara s prikazima borbe. Ovde je i večiti plamen koji gori od 1954. godine, kao i ulaz u metro, koji je impresivan. Trg se pre zvao Lenjinov, a na njemu se nalaze zgrade Univerziteta, Vlade, Pošte i podzemni šoping centar.

11.00

Nacionalna Opera i Balet Belorusije otvoreni su još 1933. godine. Zgrada je u stilu konstruktivizma, a godišnje se ovde održi 240 predstava.

12.00

Beloruski državni cirkus je legendaran. Bio je prvi u SSSR, veoma cenjen, i neprestano je na turnejama. Nastupaju pravi umetnici, a karte se kupuju mesecima unapred.

13.00

I u Minsku postoji Gorki park, koji je prelepa zelena oaza u kojoj se nalazi poznati „točak“ s kojeg se pruža lepa panorama.

Foto: Shutterstock/ Printscreen/ Novosti

14.00

Apartman Lija Harvija Osvalda, osuđenog za atentat na Džona Kenedija, može da se vidi spolja u ulici Komunističnaja. On je ovde živeo sa suprugom Marinom, dok je nekoliko godina radio za „Horizont elektroniks“.

15.00

U Minsku postoji mnoštvo pravoslavnih hramova, a u samom centru kraj reke Svislač je Crkva Svetog duha. Lepa je i Crkva Marije Magdalene, sa okruglim kupolama. Najstarija je Crkva Svetog Petra i Pavla, iz 1612. godine. Crkva Svetog Simeona i Helene (poznatija kao katolička crkva) jedna je od najslikanijih građevina. Komunisti su je pretvorili u bioskop i filmski studio.

Foto: Shutterstock/ Printscreen/ Novosti

16.00

Ostrvo suza je malo i tiho mesto na reci Svislač usred grada, gde se nalazi kapela podignuta u slavu beloruskih vojnika koji su se borili u Avganistanu. Do ostrva se stiže malim mostom.

17.00

Nacionalna biblioteka je pravi arhitektonski dragulj, a i noću je prelepo osvetljena. Ima 23 sprata i vidikovac, a u njoj se nalazi 14 miliona knjiga na ruskom.

Foto: Shutterstock/ Printscreen/ Novosti

18.00

Muzej „Strana mini“ je otvoren svakog dana. Ulaznica za odrasle je sedam, a za decu pet evra. Ovde se može videti Belorusija u malom, jer je u mini-veličini prikazano 70 građevina na 18 tabli iz čitave zemlje. Deca obožavaju ovaj muzej zbog radionica i igraonice.

19.00

Belorusi jedu dosta mesa, kupusa, pečuraka i krompira, a umesto hleba jedu se palačinke. Cene u restoranima su veoma povoljne.

Izvor: Novosti/ A. M.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar