SVET

„Blerovi i Klintonovi su izgubili privlačnost, SOCIJALIZAM se vraća na VELIKA VRATA“

Socijalizam se vratio, iako je mnogo onih koji su ga proglasili mrtvim i sahranili „na kraju istorije“ 90-ih godina.
Foto: Screenshot/ Youtube

Meki liberalizam Toni Blera, Bil Klintona i Pol Kitinga iscrpeo je svoju privlačnost i to ne samo u engleskom govornom području, ocenjuje ekonomista Džon Kigin u autorskom tekstu za britanski Gardijan.

Foto: Printscreen/ NSPM

Kako je kazao, u Evropi su se pojavili novi pokreti levice, kako bi izazvali ili potisnuli socijaldemokratske stranke, koje su diskreditovane politikom štednje u poslednjih deset godina.

Podrška socijalizmu je delimično jaka među mlađima od 30 godina, čijim ekonomskim iskustvom dominira globalna ekonomska kriza i decenija ekonomske stagnacije i porasta nejednakosti.

– Najočitiji primer su nedavno održani izbori u Velikoj Britaniji, na kojima je Džeremi Korbin dobio više od 60 odsto glasova građana starosti između 18 i 25 godina. Slično je bilo i u Americi, gde je Berni Sanders imao najveću podršku mladih. Za većinu aktuelne političke klase, čije ideje su formirane u poslednjim dekadama 20. veka, superiornost tržišta nad vladama pretpostavka je tako duboko ukorenjena da se čak i ne priznaje kao pretpostavka – ocenio je Kigin.

Amerika i Engleska biće zemlja PROLETERSKA
Replika iz čuvene predstave Duška Kovačevića „Radovan III“ mogla bi da se pretoči u realnost, barem tako ukazuju rezultati ankete za ispitivanje javnog mnjenja u SAD i Velikoj Britaniji. Režiseri socijalističkog buma mogla bi da budu dvojica sedokosih levičara: američki senator Berni Sanders i lider britanskih laburista Džeremi Korbin. Da li je njihova pobeda zaista moguća ili predstavlja pusti sanak simpatizera socijalizma?

 

 

Prema njegovim rečima, nije iznenađenje što ljudi traže alternativu, a mnogi se prisećaju posletarnog perioda u kome je prosperitet bio široko rasprostranjen.

Osnovni uzroci podrške socijalizmu, koje ekonomista propagira su tehnološke promene koje su „radikalno promenile strukturu ekonomije i društva“, dok je centralnu ulogu u industrijskoj ekonomiji sredinom 20. veka imala proizvodnja, poput rudarstva i poljoprivrede, ekonomijom 21. veka dominiraju usluge, uključjujući zdravstvo, obrazovanje i telekomunikacije, koje zahtevaju različite oblike ekonomske organizacije.

Nasuprot tome, ekonomija 21. veka dominira uslugama, uključujuci zdravstvo, obrazovanje i telekomunikacije, koje zahtevaju različite oblike ekonomske organizacije.

Foto: Profimedia

– Drugo, sredina 20. veka je bio period kada su se privredne aktivnosti oštro razlikovale od neekonomskih aktivnosti (kućni rad, volontiranje i nevladine organizacije) – rekao je on.

Prema njegovim rečima, nakon neuspeha neoliberalizma, ono što je potrebno jeste „neka utopijska vizija“.

– Te oštre razlike više nisu održive. Zahvaljujući mobilnim telefonima i internetu, mnogo plaćeni posao se obavlja kod kuće. Što je još važnije, ekonomska vrednost interneta kao celine u potpunosti zavisi od njegovog sadržaja, od kojih mnoge (Facebook i blogovi, Tvitter, lične i grupne veb stranice) proizvode korisnici – rekao je Kigin.

On smatra da je potrebno, kako bi imali „socijalističku ekonomiju 21. veka“, trebali da razmotrimo širi obim u kome bi bili pomešani oblici ekonomskih aktivnosti.

Izvor: Gardijan/ Blic

 

Ostavite komentar