SVET VESTI

Bregzit, jedina tema na sastanku Makrona i Mejove

Sastanak Emanuela Makrona i britanske premijerke Tereze Mej u letnjoj rezidenciji francuskog predsednika biće uglavnom posvećen Bregzitu.

Pixabay

Bregzit će biti tema pošto se približavaju rokovi za izlazak Britanije iz EU, saopštila je Jelisejska palata.

Makron će sutra po podne primiti Terezu Mej u tvrđavi Breganson, predsedničkoj rezidenciji u mestu Borm-le-Mimoza na jugoistoku Francuske, gde on sutra počinje svoj odmor.

Dvoje vođa održaće uveče radni sastanak od oko dva sata, a zatim će se pridružiti supružnicima Brižit Makron i Filipu Meju na „prijateljskoj“ večeri u četvoro na tom imanju, navodi se u saopštenju.

Makron će biti obavešten o stavu Londona u pregovorima o Bregzitu i o budućnosti odnosa s EU, navela je Jelisejska palata. Tereza Mej se vraća s odmora u Italiji.

Kako se dodaje, neće biti saopštenja posle razgovora, jer se ovde ne radi o zameni Mišela Barnijea koji u ime EU vodi pregovore o Bregzitu s Londonom.

Pregovori EU i Velike Britanije inače tapkaju u mestu više meseci, a dve strane treba da postignu sporazum do sredine oktobra da bi se sproveo organizovan razlaz, predviđen krajem marta 2019. godine.

„Već smo se saglasili oko 80 odsto sporazuma o razlazu“, rekao je Barnije u uvodniku objavljenom danas u listu Figaro. On je dodao da ipak treba još da se saglase o „važnim tačkama“ i naveo kao primer pitanje granice između Severne Irske, koja ostaje u Velikoj Britaniji, i Irske, koja ostaje članica EU.

Izvor: B92

Ostavite komentar