SVET VESTI

Četvrti mandat za Angelu Merkel

Angela Merkel danas započinje četvrti mandat kao kancelarka Nemačke, a kada ga bude završila izjednačiće se po dužini kancelarskog staža sa svojim političkim mentorom Helmutom Kolom.
Foto: Screenshot

Kol, koji je preminuo u junu 2017. u 88. godini, na mestu kancelara je bio punih 16 godina, a nasledio ga je Gerhard Šreder.

Poslanici nemačkog parlamenta potvrdili su četvrti mandat kancelarke Angele Merkel (63) čime je stavljena tačka na proces izbora nove vlade koji je trajao skoro šest meseci.

Poslanici su glasali sa 364 glasa „za“ i 315 „protiv“. Devet je bilo uzdržano.

„Prihvatam rezultate glasanja“, rekla je u Bundestagu koja je za ovu priliku obukla beli sako.

Foto: Screenshot

Koalicije Merkelove CDU, CSU i SPD ima 399 mesta u parlamentu, navodi AP.

Ista koalicija bila je na vlasti i poslednje četiri godine, ali je formiranje nove koalicije bio težak zadatak, navodi američka agencija.

Glasanje u Bundestagu usledilo je nakon 171 dana od septembarskih izbora što je rekord u dužini formiranja vlade, čak dvostruko.

Merkelova će sada predvoditi vladu koja je pretrpela značajne promene

Foto: Screenshot
VUČIĆ MERKELOVOJ ČESTITAO ČETVRTI KANCELARSKI MANDAT

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Angeli Merkel na ponovnom izboruza kancelara SR Nemačke, uz najbolje želje da i dalje odlučno vodi zemlju čvrsto utemeljenim putevima uspeha, na dobrobit svih njenih građana.

Uz srdačne čestitke, predsednik Vučić je poručio da je uveren da će Merkelova svojom marljivošću i posvećenošću, ali i jasnom vizijom i jakom voljom, doći do mudrih rešenja za beskompromisno suočavanje Evropske unije sa postojećim izazovima, kao što je, pokrenuvši „Berlinski proces“, našla način za jačanje saradnje na Zapadnom Balkanu i, time, stabilnosti regiona.

„Srbija je iskren i pouzdan prijatelj i partner Nemačke i možete se osloniti na naše svesrdno zalaganje u ostvarivanju zajedničkih planova i projekata. Veoma sam zahvalan što imam čast da sarađujem sa Vama, jer su Vaši saveti, kao nekog ko tako dugo i uspešno vodi najsnažniju evropsku zemlju, više nego dragoceni“, navodi se u četitki Merkelovovoj i dodaje:

„Dozvolite mi da izrazim nadu da ćete nam ponovo ukazati poverenje i posetiti Srbiju i u novom kancelarskom mandatu“.

SAVLADAN MUŠKARAC KOJI JE POKUŠAO DA SE PROBIJE DO KANCELARKE
Foto: Screenshot

Nakon što je Merkelova, po četvrti put, u Bundestagu, izabrana za nemačku kancelarku dogodio se bezbednosni incident.

Jedan muškarac je pokušao da se probije do Merkelove dok je izlazila iz zgrade nemačkog parlamenta na putu ka predsedniku Nemačke Frank-Valteru Štajnmajeru.

Obezbeđenje oko Merkelove uspelo je da savlada muškarca koji je, prema pisanju medija, vikao na stranom jeziku pokušavajući da dospe do kancelarke.

Policija ga je sprečila u tome i oborilana podu dok je Merkelova ulazila u automobil.

Izvor: Tanjug/ Novosti

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar