Crkva traži uklanjanje Lenjinovog tela s Crvenog trga

Ruska pravoslavna zagranična crkva zatražila je da se telo Vladimira Iljiča Lenjina ukloni s Crvenog trga u Moskvi, saopštio je Sveti arhijerejski sinod povodom 100 godina od revolucionarnih događaja u Rusiji.

Lenjinov mauzolej
Foto: Pixabay/3dman_eu, Lenjinov mauzolej

„Uklanjanje ostataka jednog od najvećih mučitelja 20. veka i rušenje njegovih spomenika moglo bi biti jedan od simbola pomirenja ruskog naroda“, navodi se u dokumentu.

Slično bi trebalo postupiti i s nazivima gradova, oblasti i ulica, dodaje se u dokumentu.

Osim toga, Sinod tvrdi da se nemilosrdni progon Rusije od zapadne civilizacije događao i pre 100 godina, kao i mnogo ranije.

„Celi svet je mrzeo Rusku imperiju, ni spremnost ruskog rukovodstva da sarađuje nije pomagala“, zaključuje se u dokumentu.

Ruska pravoslavna zagranična crkva nastala je 1921. godine u Sremskim Karlovcima, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, gde je pod vođstvom mitropolita Antonija Hrapovickog održan prvi veliki sabor Ruske pravoslavne zagranične crkve.

Svrha novoobrazovane Ruske zagranične crkve bila je da ponovno ujedini rasturene delove Ruske crkve u Evropi, Aziji i Severnoj Americi. Delovala je samostalno sve do 17. maja 2007. godine, kada je ponovo kanonski sjedinjena s Moskovskom patrijaršijom.

Foto: Pixabay/PavelTen, Autor teksta Srna/ Izvor: N1

Оставите одговор