SVET VESTI

Dan kad su SAD ubile 140.000 LJUDI – Zašto svi mediji prećutkuju ko je bacio bombu na Hirošimu?

Atomsko bombardovanje japanskih gradova Hirošime i Nagasakija dogodilo se 6 i 9. avgusta 1945. Bombardovanje je izvedeno po odluci predsednika Harija Trumana. Naređenje su izvršili američki bombarderi. To je bilo prvi put u istoriji da je nuklearno oružjeupotrebljeno u ratu. Sam čin i danas je kontroverzan, iako je njime završen Drugi svetski rat.

Posada aviona Enola Gej 1945.

Kritičari bombardovanja Hirošime i Nagasakija tvrde da nije bilo ni vojno-strateških razloga za upotrebu atomskih bombi. Velika bombardovanja i razaranja japanskih gradova su već bila uništila njihovu vojnu industriju i prehrambenu proizvodnju do te mere da su bili u kritičnom stanju. Na to se mora dodati sovjetsko proglašenje rata Japanu; pitanje nije bilo da li su Japanci spremni na nastavak ratovanja – oni više nisu mogli da ratuju zbog nedostataka oružja i prehrane.

Takođe, protivnici atomskog bombardovanja tvrde da je Japan pokušavao da počne pregovore o kapitulaciji, ali da su ih Amerikanci ignorisali. Umesto toga, upotrebili su atomsko naoružanje najviše da bi zastrašili buduće neprijatelje, Sovjetski Savez. Procenjuje se da SAD nisu htele da veliki novac uložen u projekat Menhetn odu u nepovrat bez upotrebe novog oružja.

Govoreći na ceremoniji obeležavanja godišnjice u Mirovnom memorijalnom parku Hirošima, premijer Japana Šinzo Abe je rekao da se Japan zalaže za svet bez nuklearnog oružja na način na koji sve zemlje mogu da postignu saglasnost o tome, piše Tanjug

– Da bismo došli do sveta bez nuklearnog oružja, potrebno je učešće kako zemalja koje imaju nuklearno oružje tako i zemalja koje ga nemaju – rekao je Abe i dodao da će Japan na tom putu ohrabriti i jedne i druge.

Godišnjica obeležavanja nuklearnog napada na Hirošimu obeležena je mesec dana nakon što je Japan stao uz Veliku Britaniju, Francusku i Sjedinjene Američke Države u odbacivanju Sporazuma Ujedinjenih nacija o zabrani atomskog naoružanja, koje kritičari ocenjuju kao ignorisanje realnosti u kojoj postoje bezbednosne pretnje poput one koju predstavlja Severna Koreja, preneo je AFP.

U nuklearnom napadu na Hirošimu život je izgubilo 140.000 ljudi, dok je u napadu na Nagasaku poginulo njih 74.000.

Zanimljivo je da ni jedan medij u Srbiji ni u naslovu ni u tekstu ne navodi niti podseća ko je bombardovao Hirošimu i čija je to nuklearna bomba.

Da li se to baš svi plaše SAD-a i  je ´l to još jedan pokušaj da se zaboravi i prikrije da su SAD činile i dan danas čini najveće zločine na ovoj planeti, te da su svakom njihovom predsedniku i onima koji su ga izabrali, ruke do ramena umazane krvlju nedužnih i nevinih?

M. A. M.

Ostavite komentar