SVET

Danas se zvanično raspušta baskijska ETA

Španija danas očekuje da baskijska separatistička organizacija ETA zvanično saopšti svoje raspuštanje posle višedecenijske serije napada, verovatno putem video snimka nekog od njenih lidera, prenosi Beta pozivajući se na agenciju Frans pres.

ETA, osnovanoj 31. jula 1959. godine usred diktature Fransiska Franka u Španiji, pripisuje se ubistvo više od 800 osoba u seriji napada u nastojanju otcepljenja i nezavisnosti Baskije, područja jednim delom u Francuskoj na jugozapadu, a drugim delom na severu Španije, na području Pirineja.

Desetkovana hašenjima lidera posebno u Francuskoj, ETA, koju je odbacio i deo stanovništva, proglašena je za terorističku organizaciju u Evropskoj uniji (EU).

Ta organizacija je 2011. saopštila da odustaje od nasilja, a 2017. godine je položila oružje i francuskim vlastima je predala spisak skrivenih skrovišta oružja, dok su španske vlasti ocenile tada da ETA, kako se čini, želi sama da se raspusti.

ETA, skraćenica za Euskadi Ta Askatasuna što na baskijskom znači „Za baskijsku otadžbinu i slobodu“, učinila je dodatni korak pismom datiranim na 16. april a koje je u sredu prenet u medijima. U tekstu se najavljuje „potpuno raspuštanje svih strutura“ te organizacije.

Pismo je bilo upućeno ličnostima koje su ohrabrile organizaciju da odustane od nasilja, a među njima je bivši generalni sekretar UN Kofi Anan i bivši šef irskog Šin Fejna Geri Adams.

Izvori bliski tom pitanju saopštili su da se za danas očekuje emitovanje video snimka koji će staviti tačku na oružanu pobunu u zapadnoj Evropi.

Španski mediji spekulišu da bi na video snimku mogao da bude Hose Antonio Urutiketsa, poznat kao Hosu Ternera (67), bivši šef ETA, koji je nestao 2002. godine. Osuđen je za 11 ubistva a i izbori bliski njegovom okruženju naveli su da Terner boluje od raka.

Oko 100 španskih intelektualaca i žrtava ETA zatražilo je nedavno od te grupe da rasvetli nerešene zločine i osudi svoju „prošlost terorisanja“ pre zvaničnog raspuštanja.

Većina Baskijaca odbacuje nasilje ali se manjina i dalje zalaže za nezavisnost te oblasti. Seperatistička koalicija EH Bildu, druga stranka po veličini u baskijskom parlamentu osvojila 21 odsto glasova na regionalnim izborima 2016 godine. Ta koalicija se zalaže da zatvorenici ETA budu prebačeni u zatvore bliže njihovim porodicama.

Analitičari su ranije ocenili da raspuštanje separatističke organizacije verovatno neće rešiti pitanje zatvorenika koji se nalaze sa obe strane granice.

Raspuštanje ETA će sigurno blagonaklono uticati na povratak u normalu u Baskiji ali se još ništa ne zna o sudbini zatvorenika.

Stručnjaci takođe smatraju da će nestankom ETA baskijski nacionalizam verovatno preći u patriotizam što bi trebalo da utiče na mlade Baskijce kako bi preispitali svoje stavove o tom pitanju.

Izvor: Slobodna Evropa

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar