SVET VESTI

Demonstracije protiv MMF-a u Argentini: „Znamo da neoliberalni kolonijalizam nudi samo bedu“

Stotine hiljada Argentinaca demonstrirale su protiv pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o sporazumu o pomoći.

Argentina je zatražila kreditnu pomoć posle krize svoje valute, pezosa koji je izgubio 20 odsto vrednosti prema dolaru za mesec dana.

Foto: Reuters/ Agistin Mercarian

Demonstranti se boje zahteva MMF.

„Znamo da neoliberalni kolonijalizam nudi samo bedu. Treba mu se suprotstaviti na ulici i na biralištima“, navodi se u zajedničkoj deklaraciji koju je pročitao jedan od demonstranata.

Danijel Filmus, ministar u bivšoj levičarskoj vladi, zatražio je da se o uslovima sporazuma s MMF raspravlja u Parlamentu i da ih poslanici odobre.

Sindikalni lider Ugo Jaski smatra da je povratak Argentine MMF-u „potvrda nadmoći finansijske špekulacije“.

„Nisam glasao za (predsednika) Maurisija Makrija, ali verujem da je obmanuo mnoge ljude. Nije održao obećanja iz kampanje i zadužio nas je“, rekla je zvaničnica Karmen Gutijeres.

Da bi smanjila budžetski deficit od 3,9 odsto BDP, Vlada je najavila politiku štednje kao jedini način da se obuzda inflacija i podstakne rast.

Deo stanovništva smatra da se već pristalo na prevelike žrtve, posebno zbog delimičnog smanjenja državnih subvencija za vodu, struju i gas, dok inflacija već 10 godina prelazi 20 odsto.

Izvor: Beta

Ostavite komentar